Ingezonden persbericht




Drawing Centre Diepenheim opent!

Het eerste centrum voor hedendaagse tekenkunst in Nederland

14 oktober tot en met 7 december 2011: Tekenend voor Diepenheim,

openingsprogramma met 25 kunstenaars op 6 locaties.

Kunstvereniging Diepenheim voegt vanaf 14 oktober een bijzondere locatie toe aan het culturele landschap in Nederland. Met de opening van Drawing Centre Diepenheim (DCD) is het eerste nationale centrum voor hedendaagse tekenkunst een feit.

Naast ruimtelijke beeldende kunst en kunst in de openbare ruimte is tekenen sinds 2008 een van de speerpunten van Kunstvereniging Diepenheim, gevestigd in het kleinste stadje van Overijssel. Met tentoonstellingen, presentaties, masterclasses, symposia en gesprekken heeft Drawing Centre Diepenheim de afgelopen jaren onder leiding van curator Arno Kramer inhoudelijk al vorm gekregen. Nu is er een totaal gerenoveerd gebouw beschikbaar, specifiek geschikt voor het tonen van tekenkunst. Diepenheim is wereldwijd een van de weinige plekken waar tekenen als kwetsbare en ondergewaardeerde discipline onverdeelde aandacht krijgt.

De opening van DCD is ook het begin van de uitvoering van het project KunstWerk, dat de historische kern van Diepenheim de komende jaren transformeert tot een nieuw cultureel hart met een (inter)nationale uitstraling. Een combinatie van moderne architectuur en gerestaureerd erfgoed, waar kunstenaars, inwoners en publiek elkaar ontmoeten. Met dit project is een investering gemoeid van in totaal 11 miljoen euro, met de provincie Overijssel en de gemeente Hof van Twente als belangrijkste financiers.

De kunstenaars:

MARTIN ASSIG . FRANK BADUR . IRINA BASCHLAKOW . KAROLINE BRÖCKEL . ANNE-MARIE CREAMER . INGO FRÖHLICH . ANETT FRONTZEK . PATRICK GABLER . HANNA HENNENKEMPER . GABRIELLE JERKE . ULRICH KOCHINKE . JÜRGEN KÖHLER ASTRID KÖPPE . BEN KRUISDIJK . MARK LAMMERT . UTE LITZKOW . PETER MORRENS . THOMAS MÜLLER . HANS OP DE BEECK . DOROTHEE ROCKE . HANNS SCHIMANSKY . NICOLE SCHULZE . JOCHEM VAN DER SPEK . MALTE SPOHR


. HANS DE WIT

Tekenend voor Diepenheim

Onder het motto Tekenend voor Diepenheim biedt het openingsprogramma tot en met 7 december 2011 werk van 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland op zes locaties.

Drawing Centre Diepenheim, Kuimgaarden 1:

Hans de Wit solo 'rewire'

Hoofdgebouw Kunstvereniging Grotestraat 17:

Een Keuze/Hedendaagse Duitse tekeningen

Het Ottenhuis / Diepvrieshuis Raadhuisstraat

Peter Morrens (B) - installatie

Maalderij Raadhuisstraat

Anne-Marie Creamer (GB) - bewegende tekeningen

Jochem van der Spek - interactieve installatie

Kelder Kunstvereniging

Hans Op de Beeck (B) - getekende videofilm

Cultural Boxes Raadhuisstraat

Ben Kruisdijk - tekeningen

Curator Arno Kramer toont hiermee in een groot gebaar de ambitie van het Drawing Centre als (inter)nationaal platform voor hedendaagse tekenkunst waar ook de grenzen van het tekenen worden opgezocht. Met dit eerste programma onder een eigen dak laat Drawing Centre Diepenheim zien wat tekenen kan, mag en moet zijn.

MAANDAG 3 OKTOBER PREVIEW VOOR MEDIA

Op maandag 3 oktober vanaf 12.00 uur organiseert Kunstvereniging Diepenheim een preview in Drawing Centre Diepenheim, speciaal voor vertegenwoordigers van de media. Met o.a. een rondleiding door curator Arno Kramer. Aansluitend is er gelegenheid voor interviews.

Voor vervoer van en naar NS Station Deventer wordt gezorgd. Vertrek vanaf Deventer naar Diepenheim om uiterlijk 11.30 uur.

Aanmelden svp uiterlijk woensdag 28 september via info@kunstvereniging.nl

Na aanmelding ontvangt u meer informatie over het programma voor de preview.

Programma opening:

Vrijdag 14 oktober, 15.30 uur

Drawing Centre Diepenheim, Kuimgaarden 1

Officiële opening door de Commissaris der Koningin in Overijssel, drs. Ank Bijleveld-Schouten.

Zaterdag 15 oktober, 14.00 uur

Kunstvereniging, Grotestraat 17

'Je kunt ook te beschaafd zijn' - Waar is het verhaal van de kunst? NRC-columnist en essayist Bas Heijne e.a. over de vraag wat kunst en kunstenaars inbrengen tegen de 'Verelendung'. M.m.v. kunstenaar/curator Arno Kramer en schrijver/kunstenaar Maria Barnas. Gespreksleiding Theo Hakkert (columnist/kunstredacteur TC Tubantia).

16.00 uur Voorplein herberg De Pol:

muziektheater Swingzapoppin'- muziek van de jaren '20 tot 50, door de Vlaamse band Nomad Swing met dans van de Dipsy Doodles.

19.30 uur Het Ottenhuis:

Performance door kunstenaar Peter Morrens

20.00 uur Herberg De Pol:

Feest met live muziek Nomad Swing en dansers.

Alle activiteiten op 15 oktober zijn gratis toegankelijk.

Galeries

DCD opent in het eerste weekeinde van de jaarlijkse manifestatie Kunstmoment. Vanaf 25 oktober haken de Diepenheimse galeries, Visée, Frank van Zwicht, Àlafran en Perrier edelsmeden een eigen keuze uit tekeningen van kunstenaars die een band hebben met Overijssel.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht