Gemeente Soest

Concept-nota Vrijwilligersbeleid ook de inspraak in

14 oktober 2011

Onderdeel van Wmo beleidsplan geeft inzicht in de wijze waarop Soest om wil gaan met vrijwilligers

De gemeente Soest ziet vrijwilligerswerk als een belangrijke vorm van maatschappelijke deelname aan de samenleving. Vanuit een betrokkenheid bij het dorp waarin wij wonen, maar ook als betrokkenheid met elkaar.

Rosan Coppes, wethouder Wmo:"Soest kan eigenlijk niet zonder vrijwilligers. Zij dragen belangeloos een steentje bij aan de ondersteuning van allerlei activiteiten in Soest en Soesterberg." Om met elkaar afspraken te maken hoe de gemeente om gaat met vrijwilligers, is er een nieuwe nota Vrijwilligersbeleid geformuleerd.

Inwoners mogen een reactie geven op dit concept-plan.

Jaarlijks zetten vele Soesters en Soesterbergers zich belangeloos in voor de sport- of muziekvereniging of andere sociaal-culturele activiteiten. Doordat deze vrijwilligers actief mee doen in de maatschappij, stellen zij andere inwoners van Soest en Soesterberg in staat om ook mee te kunnen doen.

Het is belangrijk om als gemeente deze vrijwilligers te steunen en afspraken te maken hoe vrijwilligerswerk verder bevorderd kan worden. Daarom is er een nieuw vrijwilligersbeleid geformuleerd. Hierin staat beschreven hoe wij als gemeente uitvoering willen geven aan deze ondersteuning.

Wat vindt u?

Het college van B&W heeft op 4 oktober de concept-nota Vrijwilligersbeleid Gemeente Soest 2012-2015 (PDF-Formaat, 0,26 MB) vrij gegeven voor inspraak.

U kunt tot 28 oktober een reactie geven op de nota door een mail te sturen naar postbus2000@soest.nl

De reacties op de nota worden - afhankelijk van de inhoud - alsnog in de nota verwerkt of als bijlage aan de nota toegevoegd. Vervolgens neemt de gemeenteraad een besluit over het nieuwe vrijwilligersbeleid.

Link met Wmo

Het vrijwilligersbeleid maakt onderdeel uit van een van de prestatievelden van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet is een participatiewet. Maar soms lukt het niet om te kunnen participeren, dan is ondersteuning of herstel van de zelfredzaamheid geboden. In de Wmo zijn negen prestatievelden benoemd, waarop de gemeente een taak heeft om die ondersteuning en/ of het herstel van de zelfredzaamheid vorm te geven.

PDF bestanden kunt u openen met de gratis Adobe Reader.