Openbaar Ministerie

Tentoonstellingen in Paleis van Justitie in Den Haag in kader van 200 jaar Rechterlijke Macht

14 oktober 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

In het kader van het 200 jarig bestaan van de Rechterlijke Macht in Nederland organiseren het Openbaar Ministerie Den Haag (arrondissements- en ressortsparket) en de Rechtspraak (Rechtbank en Gerechtshof Den Haag) verschillende activiteiten voor het algemeen publiek om te laten zien wat de rechtspraak anno nu inhoudt. In oktober en november zijn er twee tentoonstellingen te zien in het Paleis van Justitie in Den Haag.
Daarnaast organiseren OM en rechtbank twee bijeenkomsten voor het algemeen publiek waar zittingen worden nagespeeld en het publiek in gesprek kan met de officier en de rechters.

Tentoonstellingen in Paleis van Justitie
`Terecht of Onterecht'
Vanaf vrijdag 14 oktober kan het publiek in het openbaar gebied van het Paleis van Justitie naar de tentoonstelling Terecht of Onterecht. In deze tentoonstelling figureert De Rechter, de bekende stripfiguur van cartoonist Jesse van Muylwijck. De Rechter vertelt bezoekers van de tentoonstelling aan de hand van strips over de rechtspraak in Nederland. Daarnaast wordt uitgelegd hoe het er in rechtszalen aan toe gaat en kunnen bezoekers op interactieve wijze oordelen over zaken die aan de rechter worden voorgelegd.

Deze tentoonstelling heeft enkele maanden in het Stripmuseum in Groningen gestaan en reist nu langs een aantal gerechtsgebouwen waaronder het Paleis van Justitie in Den Haag.

De tentoonstelling kan bezocht worden van 14 oktober tot en met 11 november in het openbaar gebied van het Paleis van Justitie, Prins Clauslaan 60, Den Haag.
`Wordt vervolgd', de achterkant van ons strafrecht Vanaf maandag 7 november tot eind december is in het Paleis van Justitie in Den Haag een fototentoonstelling over het werk van het OM. Cornelie de Jong, fotografe voor o.a. Volkskrant Magazine, volgt al enkele maanden medewerkers van het OM die betrokken zijn bij het hele strafrechtproces van verdenking tot veroordeling, van beleid tot archief. Ze loopt mee met Officieren van Justitie, kijkt achter de schermen bij opsporing, verhoren en invallen, in de rechtszaal en in de gangen achter de rechtszaal. Een kleine selectie van haar werk is vanaf 7 november te zien in het openbaar gebied van het Paleis van Justitie in Den Haag.

De fototentoonstelling is te zien van maandag 7 november tot eind december in het openbaar gebied van het Paleis van Justitie, Prins Clauslaan 60, Den Haag.

Openbare zittingen
Altijd al eens willen weten wat er tijdens een rechtszitting gebeurt? Wat doet de officier van justitie? Wat is een requisitoir? Hoe komt een rechter tot zijn vonnis? Mag een slachtoffer ook wat zeggen tijdens een zitting? Hoe wordt een zaak van een winkeloverval of woninginbraak aangepakt? Wil je meepraten over de strafeis of vragen stellen aan de rechter over het vonnis?
Op 23 en 30 november zullen twee avondzittingen worden gehouden waarbij een zitting wordt nagespeeld.

Op 23 november zal in het Paleis van Justitie in Den Haag (Prins Clauslaan 60, Den Haag) een zitting worden nagespeeld over een winkeloverval.

Op 30 november zal in het Kantongerecht in Gouda (Oosthaven 25, Gouda) een zitting worden nagespeeld over woninginbraken.

Beide zittingen beginnen om 20:00uur en duren tot ongeveer 22:00uur. Er is een beperkt aantal plaatsen dus aanmelden is noodzakelijk. Dit kan via voorlichting.rb.den.haag@rechtspraak.nl

200 jaar Rechterlijke Macht
De rechterlijke macht bestaat dit jaar 200 jaar. Het is 1810 als Napoleon ons land inlijft bij zijn keizerrijk. Al vrij snel, in 1811, voert hij een rechterlijke organisatie naar Frans model in. Deze bestaat uit onafhankelijke rechters en een zelfstandig orgaan dat het belang van de keizerlijke overheid behartigt, Le Ministère Public. Eind 1813 wordt Nederland bevrijd en verdwijnt de Franse overheerser. Wat wel blijft zijn de Franse wetgeving en rechterlijke organisatie. Deze passen namelijk perfect binnen de nieuwe staatsvorm van Nederland. Le Ministère Public wordt het Nederlandse Openbaar Ministerie.

In 2011 worden door het hele land tal van activiteiten georganiseerd in het kader van 200 jaar rechterlijke macht. Voor meer informatie over 200 jaar Rechterlijke Macht en een agenda met activiteiten kijk op om.nl.