Gemeente Rotterdam

rotterdam werkt aan verbetering gezondheid in achterstandswijken

14 oktober 2011 | Bestuursdienst | persbericht

Wijkgerichte gezondheidsaanpak speelt in op behoefte en motivatie van Rotterdammers

Vergeleken met het Nederlands gemiddelde geven Rotterdammers 30% vaker aan hun gezondheid als matig of slecht te ervaren. Ook binnen de stad zijn er tussen de wijken grote verschillen. Uit onderzoek blijkt dat Rotterdammers die in een achterstandswijk wonen gemiddeld zeven jaar eerder dood gaan dan Rotterdammers uit de meer welvarende wijken. Om de gezondheidsachterstand van deze Rotterdammers in te lopen kiest Rotterdam voor een wijkgerichte aanpak, dichtbij en samen met de inwoners. De aanpak start met een focus op zes wijken.

Wethouder Marco Florijn (zorg): `Het is voor mij onacceptabel dat je korter leeft wanneer je bijvoorbeeld in een wijk in Feijenoord woont. Daarom is de gemeente met een aanpak gestart die meer aansluit op de behoeften en leefwereld van Rotterdammers, die zich minder gezond voelen. Een aanpak die motiverend werkt en hen daardoor beter in staat stelt verantwoordelijkheid te nemen voor het maken van gezonde keuzes'.

Wijkgericht
De aanpak start met een focus op zes wijken (Afrikaanderwijk, Bloemhof, Hillesluis, Lombardijen, Tarwewijk en Nieuwe Westen). De activiteiten die er toe moeten gaan bijdragen dat Rotterdammers zich gezonder voelen zijn zeer divers. Daarbij zijn de activiteiten ook gericht op de aanpak van achterliggende oorzaken van gezondheidsachterstand zoals werk, opleiding, huisvesting, leefstijl en leefomgeving. Voorbeelden zijn activiteiten die gericht zijn op meer bewegen en gezond gewicht. Maar ook activiteiten die bijdragen aan meer participatie en kunnen dienen als opstap richting betaald werk, zoals meedoen aan vrijwilligersorganisaties. Een ander voorbeeld is het samen met bewoners ontwikkelen van stille en groene kwaliteitsplekken in de wijk.

Wijkgezondheidsmakelaar
In de zes targetwijken ontwikkelen wijkgezondheidsmakelaars activiteiten. Dit doen zij samen met vele partners en bewoners, waarbij de makelaars de oren en ogen van de wijk zijn. Zij weten waar bewoners behoefte aan hebben, wat hen motiveert om hun eigen gezondheid te verbeteren en wat werkt.

Sociaal economisch klimaat
Eén van de targets van het collegewerkprogramma is een verbeterde ervaren gezondheid van 10% bij Rotterdammers met een slecht tot matig ervaren gezondheid, in minimaal twee achterstandswijken. Een goede gezondheid is niet alleen van belang voor het welbevinden van Rotterdammers, maar ook voor de sociaal economische kwaliteit van de stad. Door vergrijzing nemen zorgvragen en zorgkosten toe. Tegelijkertijd ontstaat, door ontgroening, op termijn krapte op de arbeidsmarkt. Gezonde actieve Rotterdammers zijn broodnodig voor de stad.