Milieudienst Rijnmond

Website gelanceerd Europees project luchtvervuiling door schepen

14.10.2011 9:00
DCMR communicatie en informatie

Onlangs is een nieuwe website gelanceerd door het Europese project Clean North Sea Shipping (CNSS), waarvan de DCMR Milieudienst Rijnmond partner is.

De website en bijbehorende brochure bevatten een verzameling van informatie betreffende actuele en toekomstige wetgeving en technologie. Ook voordelen op economische vlak en op het gebied van milieu voor de scheepvaart en voor de havenautoriteiten worden toegelicht.

Bij de uitstoot van schadelijke stoffen door scheepsmotoren spelen veel variabelen een rol. De DCMR staat door deelname aan CNSS aan de basis van het vergaren van kennis over dit onderwerp. De DCMR kunnen deze kennis in een vroeg stadium gebruiken voor het adviseren van (regionale) overheden en bedrijven over uitstoot van schepen. Zij kunnen vervolgens maatregelen nemen die bijdragen aan een schonere lucht in het Rijnmondgebied.

De maritieme sector veroorzaakt 3% van de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd. Door toename van internationale handel zal de maritieme sector verantwoordelijk zijn voor een verhoging van de uitstoot van gassen met een factor 2-3 in 2050.

Het project is een driejarig samenwerkingsverband tussen 18 partners in 6 landen dat overheden, havenbedrijven, transportbedrijven en scheepsbouwers bewust wil maken van de slechte luchtkwaliteit in havens en wil aanzetten tot veranderingen om havens schoner en duurzamer te maken.

Meer informatie kan gevonden worden op de website www.cleantech.cnss.no. Voor algemene informatie over het project CNSS: www.cnss.no.