Kamer van Koophandel

Onderwijs Agro & Food moet naar hoger niveau

vrijdag 14 oktober 2011

Om innovaties in de topsector Agro & Food te stimuleren, moet de kwaliteit van het onderwijs omhoog. Dat kan door kruisbestuiving tussen onderwijsinstellingen op het gebied van onder meer high tech, logistiek, health en groen. Dat stelt de Kamer van Koophandel (KvK) Brabant in een vandaag uitgebracht rapport.

In de topsector Agro & Food gaat het onder meer om gezonde en duurzame voeding, precisielandbouw en voedselveiligheid. De sector is goed voor tien procent van de werkgelegenheid in Brabant en staat voor een geldwaarde van circa 12,5 miljard. Minister Verhagen (EL & I) heeft de Agro & Food dan ook benoemd tot één van de negen topsectoren in ons land. "De sector is van groot economisch belang voor deze regio en dat moet ook in de toekomst zo blijven. Voor het verder verstevigen en uitbouwen van Agro & Food is world class onderwijs essentieel. Dit rapport biedt waardevolle handvatten voor een stevige en innovatieve impuls", aldus algemeen directeur Henk Rosman van KvK Brabant.

Het leggen van dwarsverbanden tussen groene en niet-groene onderwijsinstellingen kan onder meer door opleidingen op het gebied van high tech, logistiek en health uit te breiden met kennis over Agro & Food. Dat zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot nieuwe verpak- en bewaartechnologie, high tech productielijnen en 'biobased economy' (hergebruik van reststromen). Andersom zouden ontwikkelingen in bijvoorbeeld de high tech en logistiek ingebracht kunnen worden in het Agro & Food onderwijs. Een goed voorbeeld is het Food & Fresh Lab in Helmond: een voedingsmiddelenfabriek waarin leerlingen alle functies uitvoeren en daardoor bedrijfsprocessen beter begrijpen.

Want nodig is onderwijs dat beter aansluit op de arbeidsmarkt. Te weinig jongeren kiezen nu voor een opleiding in de Agro & Food. Een beter imago en een goede aansluiting op de praktijk is belangrijk. Behalve door meer kruisbestuiving kan dat bijvoorbeeld door:
* Meer samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven
* Het aantrekken van internationaal talent.
* Meer stages in de Agro & Food.

* Meer focus: niet in elke stad (dezelfde) Agro & Food-opleiding.

Het KvK-rapport over onderwijs in Agro & Food ('World Class Onderwijs in de topsector Agro & Food') is een advies aan het Topteam Agro & Food. Dat is een team van topondernemers, vertegenwoordigers uit het onderwijs en het ministerie dat ervoor moet zorgen dat de sector nog beter op de kaart komt te staan.

Bron: KvK Brabant