Gemeente Cromstrijen


Cromstrijen stopt in 2012 met lokaal minimabeleid (13-10-2011)

Op Groen Links na, stemde alle fracties tijdens de raadsvergadering van 27 september in met het intrekken van de notitie Lokaal minimabeleid gemeente Cromstrijen. Dit houdt in dat de gemeente per 1 januari 2012 stopt met het verstrekken van drie keer per week warme maaltijden, 50% korting op bibliotheekabonnement en gratis ID-kaart aan Cromstrijense minima.

Lokaal minimabeleid
Het lokale minimabeleid is enkel bestemd voor inwoners uit Cromstrijen die staan ingeschreven in de Gemeentelijke basisadministratie. Om gebruik te kunnen maken van het minimabeleid moet de aanvrager een inkomen hebben dat lager of gelijk is aan de bijstandsnorm die voor hem geldt, een zelfstandige woonruimte hebben en geen sprake zijn van een voorliggende voorziening. Het lokale minimabeleid staat los van het regionale minimabeleid dat de Regionale Sociale Dienst uitvoert.

Voorzieningen
Het lokale minimabeleid biedt de volgende voorzieningen: Het op kosten van de gemeente verkrijgen van drie warme maaltijden per week vanuit verzorgingshuis 'De Buitensluis' Een korting van 50% op het abonnement bij de openbare bibliotheek Het niet hoeven te betalen van de gemeentelijke leges voor het verkrijgen van een Nederlandse identiteitskaart

Weinig gebruik
Tot nu toe maakten weinig inwoners gebruik van de voorzieningen uit het lokaal minimabeleid. Gemiddeld maken momenteel zeven inwoners gebruik van de warme maaltijdvoorziening. Sinds 2008 betaalden twee personen geen leges voor de ID-kaart en maakten drie inwoners gebruik van de kortingsregeling voor het bibliotheekabonnement.

Sluitende begroting
De gemeenteraad trof de nodige maatregelen om de begroting vanaf 2012 sluitend te krijgen. Een van die maatregelen is het stoppen met het lokale minimabeleid. Dit levert vanaf 2012 een structurele besparing op van ¤ 10.000,00 in de gemeentebegroting.