Forum


13 oktober 2011

Lezing `De democratische rechtsstaat, een onrustig bezit?'

Vormt het populisme een kans of juist een bedreiging voor de democratische rechtsstaat? Is kritiek over de (on)partijdigheid van de rechterlijke macht terecht? Rechtsfilosoof René Foqué zal op deze vragen ingaan tijdens de rechtsstaatlezing, die in de aanloop naar de Nacht van de Rechtsstaat op 13 oktober plaatsvindt in Felix Meritis te Amsterdam.

René Foqué staat met name stil bij de veelbediscussieerde verhouding tussen democratie en rechtsstaat, waarover misverstanden en meningsverschillen bestaan. Denkers als Montesquieu hebben zich sceptisch getoond over het belang van democratie. Hedendaagse populisten zijn juist zeer kritisch op de instituties en vertegenwoordigers van de rechtsstaat. Beide denkwijzen zijn volgens Foqué echter gestoeld op een problematisch beeld van wat democratie inhoudt, met alle gevolgen van dien. Vooral de populistische opvatting kan leiden tot een vorm van totalitaire democratie, wat funest is voor de institutionele evenwichten van de rechtsstaat. Democratie en rechtsstaat zijn niet elkaars concurrenten, betoogt Foqué: zij zijn juist twee kanten van dezelfde medaille.

Prof. dr. René Foqué (1946) is hoogleraar Rechtsfilosofie en Rechtstheorie aan de Katholieke Universiteit Leuven en aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij doceert ook aan het European Inter-University Centre for Human Rights and Democratization te Venetië. Hij is correspondent van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

De lezing van René Foqué wordt van commentaar voorzien door prof. dr. Andreas Kinneging, Hoogleraar Rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden, medeoprichter van de conservatieve denktank de Edmund Burke Stichting en auteur van onder andere Geografie van goed en kwaad.

Deze lezing wordt georganiseerd door FORUM en Felix Meritis in de aanloop naar de Nacht van de Rechtsstaat, die plaatsvindt op 25 november.

foto

Datum en plaats
Donderdag 13 oktober 2011
20.00 - 22.00 uur
Felix Meritis
Keizersgracht 324
Amsterdam

Aanmelding

Toegang: EUR 7.50 (studenten EUR 6.50)
Kaarten zijn online te bestellen via de website van Felix Meritis

Pers
Voor persaangelegenheden kunt u contact opnemen met