Gemeente Dronten


Effecten bezuinigingen Flevomeerbibliotheek

Flevomeerbibliotheek

13-10-2011

Bij de behandeling van de kadernota heeft de gemeenteraad in het kader van de ombuigingen besloten om de komende vier jaar de subsidie aan de Flevomeer Bibliotheek stapsgewijs te verlagen tot EUR 135.000,--.

Om dit te realiseren is in samenwerking met de bibliotheek in beeld gebracht welke bezuinigingsopties er zijn en wat de mogelijke gevolgen hiervan zijn voor de uitvoering van het bibliotheekwerk in Dronten. Een extern bureau heeft onderzoek gedaan naar die bezuinigingsmogelijkheden en hierover gerapporteerd. Het rapport schetst drie mogelijke bezuinigingsscenario's. Het college Dronten heeft gekozen voor het scenario waarbij de effecten van de bezuinigingsmaatregelen worden gespreid over de drie vestigingen van de Flevomeer bibliotheek in Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant (scenario B).

Scenario's
De drie scenario's zijn:
Scenario A: de kleine dorpen zo veel mogelijk ontzien. Scenario B: effecten spreiden over alle vestigingen. Scenario C: vestiging Dronten zo veel mogelijk ontzien.

De scenario's hebben gevolgen voor het niveau van het bibliotheekwerk in de drie dorpen. Zo is er in alle scenario's sprake van vermindering van openingstijden, vermindering van het aantal vierkante meters huisvesting en verkleining van de collectie (vooral non fictie).

`Winkelformule'
Om een aantrekkelijke bibliotheek te blijven wil de bibliotheek gaan werken volgens de zogenaamde `winkelformule'. Deze formule is gebaseerd op een winkelconcept waarbij de wensen van de klanten centraal staan en waarbij de collectie en andere materialen op een nieuwe, aantrekkelijke wijze worden gepresenteerd. Daarbij worden er afspraken gemaakt met de bibliotheek over het zoeken naar vernieuwende en innovatieve vormen van dienstverlening.

Kosten
Voor het introduceren van deze winkelformule in de gemeente Dronten is een eenmalige investering nodig van EUR 75.000,-- euro. Het college heeft besloten deze eenmalige subsidie (frictiekosten) ter besluitvorming voor te leggen aan de gemeenteraad