Gemeente Den Haag

De programmabegroting in commissie Ruimte

Op woensdag 12 oktober sprak de commissie Ruimte over de programmabegroting 2012-2015. Er werd onder meer vragen gesteld over de Binnenstad en Internationale Zone, het dans- en muziekcentrum en het programma Wonen.

Binnenstad en Internationale Zone

De commissie stelde allereerst vragen over het Programma Binnenstad en Internationale Zone. Wethouder de Jong zal de commissie informeren over de hoek Spui/Kalvermarkt, zodra er een definitief bouwplan is ingediend. De commissie haalde ook het World Forumgebied en de openbare ruimte aan. Er zat ruimte in de bestemmingsreserve voor het World Forum, waaruit gelden zijn onttrokken. Het plan wordt volgens planning uitgevoerd, de wethouder zal de commissie begin 2012 informeren hierover.
Verder is er gesproken over de stand van zaken over de verhuizing va de Amerikaanse ambassade en de bouwplannen voor het complex La Ciguena resp. het Sijthoff City Complex.
In november 2011 zal de commissie een projectdocument van Eurojust ontvangen van de wethouder, inclusief de cultuurhistorische verkenning van het gebied. Eind 2012 zal het college een voorstel doen met de visie Internationale Zone, inclusief de cultuurhistorische verkenning.

Dans- en muziekcentrum

Vervolgens sprak de commissie kort over het dans- en muziekcentrum, voornamelijk over de financiën. In 2012 volgt een raadsvoorstel over de financiering van het dans- en muziekcentrum.

Wonen

Er was een inspreker van het IKW (Interkerkelijke Kommissie Woonruimtebemiddeling).
De wethouder zal een rapportage maken over (de functie van) het IKW wat de commissie in 2012 ontvangt en de wethouder heeft toegezegd de regie te nemen bij het op een adequate manier opvangen van de functie door andere organisaties.
Er werden door het college ook wat vragen gesteld over de duurzaamheid. In hoeverre gaat de gereserveerde EUR 5 miljoen voor duurzaamheid voor woningen naar de overhead? De wethouder zal hierover inzicht geven in het overzicht van de vier projecten voor duurzame particuliere woningverbetering.

Stedelijke ontwikkeling en het investeringsprogramma

Op technische vragen over het Investeringsprogramma Stedelijke Ontwikkeling (IpSO) heeft de wethouder toegezegd de commissie te informeren over de mate waarin het IpSO in financiële zin extra zal doorwerken boven wat wordt besloten over het IpSO 2012. De wethouder zal binnenkort met een aanpak komen van de evaluatie van de Structuurvisie Den Haag 2020. Verder heeft de commissie suggesties gedaan over het Forepark en Binckhorst en de wethouder zal deze meenemen in de notitie begin 2012.
Als laatste werden er vragen gesteld over de natuurspeeltuin in Mariahoeve. De wethouder gaf aan dat de natuurspeeltuin wordt meegenomen in een voortgangsrapportage over de ontwikkelingen in Haagse Hout, die over ongeveer in december aan de commissie zal worden gezonden.

De vergadering is terug te zien via de website www.denhaag.nl/mijnraad.