Gemeente Cranendonck


Programmabegroting 2012

Een sluitende begroting met ruimte voor projecten en nieuw beleid Dit jaar kunnen we de gemeenteraad ondanks de economische crisis een sluitende begroting met ambitie aanbieden. De komende jaren willen we diverse projecten oppakken die bijdragen aan het behouden en versterken van uw leef- en woonomgeving en die de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening verder verbeteren. Omdat de economische situatie onzeker is, hebben we de Programmabegroting 2012 en het meerjarenperspectief met de nodige terughoudendheid opgesteld. Met een behoedzaam en financieel verantwoord beleid, kan de gemeente alle financiële ontwikkelingen het hoofd blijven bieden. Effectiviteit en efficiency blijven sleutelwoorden van onze bedrijfsvoering. Op 25 oktober en 8 november buigt de gemeenteraad zich over de Programmabegroting 2012.

Hoe staan we er financieel voor?
Al enkele jaren staan de gemeentelijke middelen onder druk. Aan de ene kant hebben we te maken met bezuinigingen van het Rijk. Daarom heeft de gemeenteraad in 2010 al bezuinigingsvoorstellen vastgesteld die uiteindelijk leiden tot een besparing van ruim 1 miljoen euro per jaar. Een belangrijk uitgangspunt bij de bezuinigingen was dat de directe gevolgen voor u - onze inwoners - beperkt bleven. Dat is tot nu toe goed gelukt. Aan de andere kant krijgen we als gemeente steeds meer taken toebedeeld. Helaas krijgen we daar lang niet altijd voldoende middelen bij. Voor de komende jaren zien we vooral op het sociale terrein een vergroting van het takenpakket. Maar ook de nieuwe Wet Werken naar Vermogen brengt behoorlijk ingrijpende veranderingen voor de gemeenten met zich mee. Om ons goed op deze veranderingen voor te bereiden, is het belangrijk tijdig de (financiële) consequenties helder in beeld te brengen en een behoedzaam financieel beleid te voeren. Dat is in de begroting voor 2012 dan ook goed te zien.

Ruimte voor projecten en nieuw beleid
Toch is in de Programmabegroting 2012 ruimte voor projecten en nieuw beleid. Cranendonck combineert een landelijke en groene omgeving met een goed voorzieningenniveau. En dat moet zo blijven! Dat staat in de Strategische visie die de gemeenteraad in 2009 heeft vastgesteld. In de Programmabegroting staan dan ook diverse projecten die bijdragen aan het bereiken van deze doelstelling en aan het verbeteren van de dienstverlening. Zo staan een versterking van het centrum van Budel, de uitvoering van het masterplan Budel-Schoot en het verbeteren van de communicatie en dienstverlening op de agenda. Ook pakken we de ontwikkeling van een wegenstructuur en de decentralisatie van taken op het gebied van de Wet Werken naar Vermogen, Jeugdzorg en AWBZ op. En we investeren in recreatie en toerisme, een belangrijk speerpunt uit de Strategische visie. Verderop op deze pagina vindt u meer informatie over deze projecten.

Wat betekent dat voor uw portemonnee?
De gevolgen voor uw portemonnee zijn ook dit jaar beperkt. Een belangrijk uitgangspunt is dat uw lasten niet te fors stijgen. Ook dit jaar passen we op de Onroerendezaakbelasting (OZB) slechts een inflatiecorrectie van 2% toe. De rioolrechten stijgen met 7%. Deze stijging bestaat uit een inflatiecorrectie van 2% en een stijging van 5% die voortkomt uit het Verbreed Gemeentelijk Riolerings Plan 2010-2015 dat de gemeenteraad in 2009 heeft vastgesteld. Daarmee ligt ons tarief nog steeds onder de tarieven van de meeste omliggende gemeenten. Over de afvalstoffenheffing kunnen we nu nog niets zeggen. Dat wordt in december duidelijk.

Wethouder Patrick Beerten
Namens het college van burgemeester en wethouders van Cranendonck.
---

Het woord is aan de gemeenteraad. Komt u ook?
Op 25 oktober en 8 november buigt de gemeenteraad zich over de Programmabegroting 2012. Op 25 oktober geven de raadsfracties eerst hun beschouwingen op de begroting. Deze beschouwingen starten om 19.30 uur in De Smeltkroes in Maarheeze. Op 8 november neemt de gemeenteraad een besluit over de Programmabegroting. Deze vergadering start om 16.00 uur in De Smeltkroes in Maarheeze. U bent van harte welkom om de vergaderingen bij te wonen. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. De agenda en stukken voor de vergadering vindt u op www.cranendonck.nl.

Masterplan Budel-Schoot
Budel-Schoot heeft te kampen met een situatie waar veel kleine kernen mee te maken hebben. Er zijn steeds minder winkels, en het dorp biedt te weinig voorzieningen voor jongeren en ouderen. In Budel-Schoot zijn bovendien relatief veel huurwoningen die steeds voor korte tijd worden bewoond. Betrokkenheid bij het dorpsleven kan daardoor niet groeien.

En daar willen de gemeente en WoCom iets aan doen. Samen met de inwoners is daarom in 2009 een Masterplan Integrale Dorpsontwikkeling voor Budel-Schoot opgesteld. Daarin staan concrete maatregelen, zoals het opknappen en schilderen van de huizen van WoCom, het onderzoeken en aanpassen van het huurbeleid (onder andere meer gericht op langere contracten), en het verbeteren van de Grootschoterweg en omgeving. Het plan bevat ook voorstellen om het dorp aantrekkelijker en meer geschikt te maken voor jongeren en ouderen. In 2012 worden deze maatregelen vertaald in een uitvoeringsprogramma. In de periode 2012 tot en met 2015 wordt de Grootschoterweg heringericht, het openbaar gebied aangepakt en staat de verplaatsing van Jong Nederland op de planning. Daarnaast brengen we de positieve kanten van Budel-Schoot met gebiedsmarketing extra onder de aandacht.

Herontwikkeling De Borgh
In De Borgh kunnen inwoners voor diverse voorzieningen terecht. Om te zorgen dat dit zo blijft, is actie noodzakelijk. De Borgh kampt namelijk met een aantal problemen. Zo laat de inrichting te wensen over, is er sprake van betonrot en is de exploitatie niet meer toereikend. Dit zorgt ervoor dat enkele verenigingen overwegen om hun activiteiten elders onder te brengen. Om het tij te keren, is aandacht nodig voor het gebouw en voor het toekomstig gebruik van De Borgh. Daarom bekijkt de gemeente samen met De Borgh welke functie het gebouw in de toekomst moet krijgen en wat dit betekent voor het gebouw, de exploitatie en de organisatievorm voor het gemeenschapshuis. Op basis van het antwoord op deze vragen, nemen we een beslissing over het gebouw en de locatie. Hierbij zijn verschillende mogelijkheden, van het opknappen van het huidige gebouw tot nieuwbouw op dezelfde of op een andere locatie. Het doel is en blijft een gemeenschapshuis met passende ruimte en voorzieningen voor de gebruikers tegen een redelijke vergoeding.

Ontwikkeling wegenstructuur
In een aantrekkelijke woonomgeving mogen veilige wegen niet ontbreken. Daarom staat de aanpak van het vrachtverkeer in Maarheeze en de verkeersstructuur in Budel-Zuid op het verlanglijstje van het college. Voor Maarheeze is het uitgangspunt dat het vrachtverkeer op de lange termijn niet meer door de kern rijdt. De verkeerssituatie in Budel-Zuid hangt samen met de regionale verkeerssituatie en vraagt daarom ook om aandacht van de gemeenten Weert en Hamond-Achel. Het kost tijd om deze oplossingen te realiseren. Daarom werken we voor beide verkeersknelpunten ook aan een oplossing voor de korte termijn. Het gaat hierbij om oplossingen die de verkeersveiligheid van de bestaande wegen verhogen. In het eerste kwartaal wordt hiervoor een voorstel aan de raad voorgelegd. In 2012 tot 2013 nemen we de huidige route van de vrachtwagens in Maarheeze onder handen. De planning voor de aanpak van huidige zuidelijke randweg in Budel is nog niet duidelijk. Dat hangt af van de uitkomsten van het onderzoek naar deze weg.

Centrumplan Budel
De plannen om `iets' te doen met het centrum van Budel zijn er al lang. Aan het einde van 2011 is het centrum van Budel nog eens goed tegen het licht gehouden en is samen met direct betrokkenen van het centrum een nieuw ontwikkelingsplan gemaakt. De uitgangspunten voor het centrum zijn samen te vatten in drie woorden: compact, compleet en comfortabel. Ofwel: het centrumgebied moet niet groter worden (afgezien van ruimte voor de verbetering van de supermarkten), er moet een compleet voorzieningenaanbod zijn en door de inrichting en de sfeer moeten mensen zich er snel thuis voelen.

De komende jaren gaat dan ook veel aandacht uit naar de sfeer in het centrum. Daar zijn geen ingrijpende maatregelen voor nodig; met bijvoorbeeld bloembakken en sfeerverlichting in de wintermaanden kan al veel worden bereikt. In 2013 staat dan de aanpassing van de Markt op de agenda. Nu er geen doorgaand verkeer meer over deze weg rijdt, is er meer mogelijk. In 2014 pakken we het Capucijnerplein en de Deken van Baarstaat aan. Verder is het de bedoeling dat het centrum van Budel een eigen centrummanagement krijgt, waarin alle betrokken partijen vertegenwoordigd zijn. Samenwerking wordt namelijk een sleutelwoord: samen kijken waar we zaken kunnen oppakken die zijn blijven liggen, samen de sfeer verhogen, de gezelligheid terugbrengen en belangrijke keuzes maken voor een goede toekomst van het centrumgebied.

Gebiedsvisie: kansen over de grenzen
Op dit moment wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van een zogenoemde `Gebiedsvisie' voor de gemeente Cranendonck. De gebiedsvisie komt er mede op initiatief van de provincie. Uiteindelijk doel van de ontwikkeling van de visie is dat de leefbaarheid in Cranendonck ook in de komende decennia goed blijft. Door structureel aandacht te vragen van provincie, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en bijvoorbeeld SRE, willen we onze regio beter op de kaart zetten. Als goede vestigingsplaats voor bedrijven waar mogelijkheden zijn op het gebied van duurzaam ondernemen en waar maakindustrie is gevestigd. Maar ook als locatie waar kenniswerkers een mooie baan kunnen vinden. Zo zorgen we ervoor dat we als gemeente een plaats blijven waar mensen ook in de toekomst graag willen werken én wonen. De gebiedsvisie presenteren we in het najaar 2011 aan de gemeenteraad. In de jaren erna worden concrete projecten uit deze visie opgepakt.

Dienstverlening
Als inwoner mag u goede service en dienstverlening van de gemeente verwachten. Om de dienstverlening te verbeteren en toekomstbestendig te maken, is actie nodig. De komende jaren staat de dienstverlening dan ook volop in de belangstelling. Zo kunt u via elk gewenst kanaal - brief, e-mail, internet en de balie - een vraag aan de gemeente stellen. Het aantal producten dat `klaar is terwijl u wacht' zal steeds meer toenemen. Dat geldt ook voor het aantal producten en diensten dat op ieder gewenst moment vanuit huis kan worden besteld. Het wordt zelfs mogelijk om de aanvraag van bijvoorbeeld een vergunning vanuit huis te volgen. En ook de regeldruk moet minder worden. Dit alles vraagt om heldere werkprocessen, goede systemen en een passende houding en gedrag van medewerkers. Zaken waar de gemeente de komende jaren fors in investeert.

Communicatie
De gemeente Cranendonck is in ontwikkeling! Samen met bewoners, bedrijven en instellingen zet de gemeente zich in om de Strategische visie `Cranendonck 2009 - 2024' te realiseren. Dit uit zich in talloze plannen, projecten en activiteiten op sociaal, economisch en ruimtelijk gebied, zoals het DIC, Budel-Schoot, Hart van Soerendonk, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de aanpak van de overlast van het vrachtverkeer in Maarheeze. Deze activiteiten vragen om intensieve communicatie met bewoners, bedrijven en instellingen. Want, beleid ontwikkelen dat aansluit op uw wensen en behoeften, dat is het uitgangspunt van de gemeente. Dit betekent dat de gemeente in gesprek wil gaan met bewoners, bedrijven en instellingen en hen wil betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Maar ook tijdens de uitvoering van beleid blijft communicatie een belangrijk aandachtspunt. Om deze intensieve communicatie vorm te geven, heeft de gemeente een nieuwe koers voor de externe communicatie en burgerparticipatie opgesteld met uitgangspunten en speerpunten voor de komende jaren. Een belangrijk speerpunt is en blijft burgerparticipatie. Maar ook de brieven van de gemeente en de communicatie over de besluitvorming van het gemeentebestuur zijn belangrijke speerpunten. Bovendien breidt de gemeente haar communicatiemiddelen uit met nieuwe media. Sinds kort kunt u de laatste ontwikkelingen in de gemeente volgen via een digitale nieuwsbrief en Twitter.