CDA


Van Nistelrooij: Geen EU ontwikkelingshulp meer naar China donderdag 13 oktober 2011

De Europese Unie moet stoppen met ontwikkelingshulp aan China. Dit zegt CDA-Europarlementariƫr Lambert van Nistelrooij
(ontwikkelingssamenwerking) in reactie op de presentatie vandaag door Commissaris Piebalgs over de hervorming van het Europese Ontwikkelingssamenwerkingbeleid.

Van Nistelrooij vindt dat met Europees geld voor Ontwikkelingssamenwerking alleen de armste landen geholpen moeten worden. Hij verwacht dat in de toekomst de steun aan opkomende landen wordt geschrapt. "De laatste jaren ging er 128 miljoen naar China, inmiddels een geduchte concurrent van ons in de wereldeconomie. Net als Nederland moeten we in Europees verband met landen die zelfredzaam zijn geworden economische samenwerking aangaan. Zo gaan we van hulp naar handel. Hier liggen volop kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. China heeft tegelijkertijd kansen als gelijkwaardige handelspartner. Ik neem daarom aan dat in de nieuwe plannen van de Commissaris geen plaats meer is ingeruimd voor ontwikkelingsgeld aan China", aldus Van Nistelrooij.

Minder partnerlanden en minder thema's staan centraal in de hervormingsplannen. Lambert van Nistelrooij: "De Nederlandse aanpak heeft hiervoor model gestaan. De EU moet zich richten op thema's en landen waar het een meerwaarde heeft boven individuele lidstaten. Zoals een gezamenlijk programma voor de Noord-Afrikaanse landen. Of het organiseren van missies voor het waarnemen van verkiezingen bijvoorbeeld. Hierdoor wordt Europese ontwikkelingssamenwerking meer zichtbaar en resultaatgericht."

Ook legt Van Nistelrooij de nadruk op meer transparantie en democratische controle. "Door het Europees Parlement meer zeggenschap te geven kan worden voorkomen dat er landen zijn die Nederlands belastinggeld ontvangen via Europa, terwijl vanuit Nederland de hulp is stopgezet."