Gemeente Tilburg

Persbericht
13 oktober 2011

Prijsvraag voor naam brug Piushaven

Tilburgers mogen ideeën indienen, meeste stemmen gelden

De Piushaven krijgt een nieuwe brug. Als alles meezit, moet hij er volgend jaar zomer liggen. Op woensdag 12 oktober jl. is de eerste paal de grond ingegaan. In totaal worden ervoor tussen 12 en 28 oktober zo'n 66 palen op de kades en in het water geslagen.

Maar dat is niet het enige nieuws. De brug moet namelijk ook een passende nieuwe naam krijgen, heeft het college besloten. De brug zou aanvankelijk de naam van de aangrenzende weg (Wethouder Baggermanlaan) krijgen. Het college vindt echter dat deze brug een eigen naam verdient. Het is een té bijzonder object met een lange voorgeschiedenis. "Wij vinden het in dit geval toch echt gepast als de mensen in de stad er een geschikte naam voor bedenken. Dat gebeurt vaak toch al. In de volksmond wordt een beeldbepalend object of gebouw binnen afzienbare tijd een bijnaam gegeven. Die creativiteit willen wij hier graag ook benutten," aldus Berend de Vries. De naamgevingscampagne gaat nu nog niet lopen. Eerst moet de brug er liggen. "De Tilburgers moeten de brug eerst in levende lijve kunnen zien en ervaren. Dan trekken wij een aantal weken uit voor een namenverkiezing," aldus Berend de Vries. Iedereen mag een voorstel doen en de meeste stemmen gelden. Hoe meer namen, hoe leuker het is. En als er mensen zijn die nu al een idee hebben, staat niets in de weg om die naam nu al te gaan promoten".

De brug verbindt de Wethouder Baggermanlaan met de Havendijk-Noord, ter hoogte van De Havenmeester. Naar verwachting wordt in het voorjaar van 2012 de 'bovenbouw' van de brug gebouwd en afhankelijk van het weer is de brug in juni 2012 klaar. Dan gaat de publieksverkiezing voor beste naam van start.

Europese subsidie

Voor de ontsluiting van het havengebied met de brug en de Wethouder Baggermanlaan heeft gebiedsontwikkeling Piushaven 1,6 miljoen euro aan Europese subsidie gekregen uit het subsidieprogramma OP-Zuid. OP-Zuid is een gezamenlijk subsidieprogramma van de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland, met inbegrip van de steden Breda, Tilburg, 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond, Venlo, Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht. De activiteiten waarvoor OP-Zuid subsidie verstrekt, worden medegefinancierd uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
---