D66

donderdag 13 oktober 2011

Problematiek orgaandonatie vraagt om doelstellingen

In de aanloop naar de Donorweek heeft de Stichting 2 Miljoen Handtekeningen de Tweede Kamerleden in een brief gevraagd haar voornemen om minister Schippers heldere, meetbare donorbeleidsdoelstellingen op te leggen, nu hard te maken. D66 ondersteunt dit initiatief van harte. Dijkstra: "We proberen nu al jaren om het aantal orgaandonaties te verhogen. Maar nog steeds overlijden er 200 mensen per jaar die wachten op een donororgaan. Er moet nu echt wat gebeuren. Niet de emoties, maar de feiten dienen leidend te zijn in het debat. Meten is weten!"

116 doelstelling

De cijfers geven aan dat er sinds 2005 geen beweging is in het aantal transplantaties en donorregistraties ondanks miljoenen kostende campagnes en initiatieven in ziekenhuizen. Stichting 2 Miljoen Handtekeningen wil toe naar een "1-1-6-doelstelling" (als parodie op 112, in geval van nood).1000 mensen die maximaal twee jaar wachten op een orgaan in plaats van de huidige 1200 gedurende meerdere jaren. Hiervoor zal het aantal postmortale transplantaties omhoog moeten naar 1000 per jaar in plaats van de huidige 640. Dit is alleen mogelijk als het aantal registraties in het donorregister naar tenminste 60% van de Nederlanders zal stijgen. Nu geeft slechts 40% van de Nederlanders aan wat men wil. Menno Loos van de stichting 2 Miljoen Handtekeningen: "116-doelstelling moet levens redden."

Initiatiefwet

Volgens D66 is de invoering van het ADR-systeem - dat de keuze vrij laat, maar die keuze wel registreert - noodzakelijk. Omdat de keuze van een hersendode patiënt vaak niet bekend is, beslissen onwetende nabestaanden vaak negatief over orgaandonatie. Dijkstra: "Een ruime meerderheid van de Nederlanders staat positief ten opzichte van het ADR-systeem. Bovendien is in andere Europese landen als Spanje, België en Oostenrijk het ADR-systeem al succesvol ingevoerd. Het aantal beschikbare organen is daar verdubbeld. Wij vinden dat we van mensen mogen vragen eens in hun leven goed na te denken over wat zij voor andere mensen kunnen betekenen. Dat redt mensenlevens."