Gemeente Oirschot

Maatschappelijk verantwoord ondernemen heet de nieuwe strategie

Rode draad in de conceptvisie intensieve veehouderij Oirschot:

Is er toekomst voor de veehouderij in Oirschot? Jazeker, maar het roer moet wel om. Als de conceptvisie wordt aangenomen, heet de bedrijfsstrategie in de veehouderij vanaf nu âmaatschappelijk verantwoord ondernemenâ. Veehouderijen gaan daarbij verder dan de wettelijke minimumnormen en hebben in 2020 zelfs een voorbeeldfunctie. In Oirschot is alleen nog een toekomst voor duurzame, economisch krachtige veehouderijen die veel aandacht hebben voor mens, dier en leefomgeving. Aldus de conceptvisie. Deze nota is vorige week in de raad besproken en ligt van 10 tot en met 28 oktober 2011 voor inspraak ter inzage.

Â

Waarom een conceptvisie?

Het maatschappelijk draagvlak voor de schaalvergroting in de intensieve veehouderij staat onder druk. Bewoners maken zich zorgen om hun gezondheid. Agrariërs zoeken naar wegen om hun bedrijfsvoering af te stemmen op de snel veranderende maatschappij en economische omstandigheden. Het overheidsbeleid heeft ongewenste gevolgen gehad en niet tot oplossingen geleid. Daarom heeft de gemeente het initiatief genomen om - na een uitvoerig participatietraject waarin alle belangen gehoord zijn - een conceptvisie op te stellen. Een visie die aansluit op de Toekomstvisie, waarin kwaliteit van leven voorop staat. Maar een visie die ook een link legt met het recente advies van de provinciale commissie Van Doorn.

Wat staat erin?

In de conceptvisie staan vijf beleidsthemaâs:


1. Gezondheid voor mens en dier centraal. De gezondheid van mensen en dieren staat centraal in de besluitvorming bij ruimtelijke ontwikkelingen. In samenwerking met de GGD gaat gemeente Oirschot een toetsingsinstrument ontwikkelen. De gemeente handelt vanuit het voorzorgsbeginsel. Oirschot legt zichzelf en de landbouwsector een inspanningsverplichting op.


2. Duurzaam ondernemen: een gezonde toekomst voor ondernemer en zijn omgeving. Oirschot wil ondernemers een duurzaam economisch perspectief bieden, maar grootschalig ondernemen geniet niet meer de voorkeur in Oirschot: maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt de bedrijfsstrategie. Kwaliteit dus in plaats van kwantiteit.


3. Ruimtelijke ontwikkeling: het bedrijf op de juiste plek. Uitbreiding is alleen mogelijk op een duurzame locatie. Oirschot wil de status van LOG Langereijt wijzigen in verwevingsgebied. LOG Stille Wille blijft gehandhaafd, met ontwikkelingsmogelijkheden tot 2,5 hectare. Op dit moment is nieuwvestiging in LOGâs niet toegestaan, maar de gemeente sluit nieuwvestiging in LOG Stille Wille niet uit, als daarmee knelpunten elders in de gemeente opgelost kunnen worden.


4. Milieu: afwaartse beweging, reductie van emissies, toepassing van innovatieve en duurzame technieken en systemen. De gemeente bevordert de reductie van emissies door middel van de afwaartse beweging en door stimulering van innovatieve en duurzame technieken en veehouderijsystemen. Oirschot wil de schadelijke effecten van de veehouderij zo veel mogelijk beperken door strengere emissie-eisen die verder gaan dan tot nu toe wettelijk wordt voorgeschreven. Daarmee wordt Oirschot een proeftuin voor innovaties en duurzaamheid.


5. Landschap: versterking van landschappelijke waarden. Verrommeling, verstening en doorgroei op minder geschikte plaatsen willen we beperken of voorkomen. De bebouwing moet zo veel mogelijk opgaan in het landschap. Om dat mogelijk te maken is onder andere een gecombineerd groen- en sloopfonds noodzakelijk.

Â

Hoe nu verder?

De volledige tekst van de conceptvisie is te vinden op www.oirschot.nl (klik op Plattelandsvernieuwing en vervolgens op Duurzame landbouw). Van 10 tot en met 28 oktober 2011 kan iedereen inspraak geven op de conceptvisie. Op 18 oktober 2011 (20.30-22.30 uur) is er een informatieavond over de visie en het geurbeleid, en op 20 oktober is er een informatiemiddag voor de agrarische sector. Eind oktober worden alle inspraakreacties verzameld en verwerkt. De definitieve visie wordt op 29 november 2011 besproken in de besluitvormende raadsvergadering.

Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur ze naar platteland@oirschot.nl.