ProRail Persbericht

12-10-2011

ProRail neemt herfstmaatregelen: kappen en snoeien

ProRail is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het Nederlandse spoorwegnet. Om een veilig en beschikbaar spoor te kunnen garanderen, pleegt ProRail snoeiwerkzaamheden. Deze week start ProRail met kapwerkzaamheden; het snoeien is al eerder begonnen. De werkzaamheden worden uitgevoerd in Rotterdam, Barendrecht, Zwijndrecht, Dordrecht, Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam, Giessenlanden, Gorinchem, Leerdam en Nieuwland.

Groenwerkzaamheden zijn één van de maatregelen die ProRail in de herfst uitvoert.

Essentieel in de herfst

Snoei- en kapwerkzaamheden zijn ondermeer in de herfstperiode van essentieel belang. Bomen en struiken die te dicht bij het spoor staan, worden gesnoeid of gekapt. Takken en/of bladeren zouden namelijk op het spoor terecht kunnen komen. Dit levert treinhinder op en schade aan het spoor. Met het plegen van preventief groenonderhoud wil ProRail dit voorkomen. Ook moet het spoor goed bereikbaar blijven voor hulpdiensten.

Tot eind november

De snoei- en kapwerkzaamheden duren tot eind november. Onze aannemer houdt zich aan de flora- en faunawetgeving. De werkzaamheden vinden alleen overdag plaats. Daarnaast zijn alle eigenaren van bomen die op particuliere grond staan intussen persoonlijk benaderd.

Vragen van bewoners

Voor vragen over de werkzaamheden kunnen mensen bellen met de afdeling Publiekscontacten van ProRail via 0800 - 776 72 45 of mailen via www.prorail.nl/contact.

Uitleg: gladheid op het spoor

Gladheid op het spoor wordt tijdens de herfst veroorzaakt doordat platgereden bladeren bij vochtig weer een spekgladde laag op de spoorstaven vormen. Naast bladeren kunnen ook roest, olie, luchtvervuiling en algen het spoor glad maken, vooral in combinatie met vochtigheid. Wereldwijd heeft het spoor hier last van. Om te voorkomen dat treinen bij het remmen en optrekken slippen en er daardoor schade aan wielen en rails ontstaat, passen machinisten hun snelheid aan bij gladde sporen. Ze remmen eerder en trekken voorzichtiger op. Dit kan tot vertraging leiden.