Provincie Utrecht

Werkbezoek Foodvalley

Appetijtelijk bezoek aan FoodValley

De commissie Milieu, Mobiliteit en Economie bracht maandag 3 oktober 2011 een werkbezoek aan regio FoodValley. FoodValley is een omvangrijke clustering van wetenschap, bedrijven en onderzoeksinstituten met één focus: Voeding. Het verzoek van de delegatie FoodValley aan de commissie was, of de provincie Utrecht meer aandacht en ambitie voor deze regio wil tonen.

De commissieleden werden ontvangen in het restaurant van de toekomst, dat onderdeel is van de Universiteit van Wageningen. Ze werden als eerste toegesproken door dhr. Hoefsloot, bestuurslid van regio FoodValley en wethouder van Wageningen. Hij vroeg de commissie om de ambities van de provincie Utrecht voor de regio FoodValley in de economische visie 2020 duidelijker te benoemen. Een belangrijk verbeterpunt in de regio is de bereikbaarheid van het gebied en ook het vestigingsklimaat voor bedrijven kan worden geoptimaliseerd, aldus dhr Hoefsloot. Een goede samenwerking tussen de provincie Gelderland, de provincie Utrecht en de acht betrokken gemeenten, die onderdeel van de Valley uitmaken, is daarvoor van groot belang.

Kansen en bedreigingen

Bestuurslid van regio FoodValley en tevens wethouder van Barneveld dhr De Kruijf, legde in zijn verhaal aan de commissie uit, dat de aanpak van de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie en de bijbehorende Verordening in de provincie Utrecht en de provincie Gelderland op een verschillende manier gebeurt. Hij riep de commissie op om te kijken naar de grensoverschrijdende consequenties van vraagstukken zoals wonen en bedrijventerreinen en goed te kijken waar wederzijdse kansen en bedreigingen liggen.

Ambitie

Vervolgens reisde het gezelschap af naar het dorp Achterveld in de gemeente Rhenen. In het dorpshuis werden de commissieleden door de wethouder van de Rhenen, dhr Van den Berg, en de wethouder van Renswoude, mevr. Dorrestein-Taal, tevens beiden lid van het regiobestuur van FoodValley, bijgepraat over de ontwikkelingen in deze gemeenten. Daarbij werd de wens geuit om regio FoodValley niet alleen te benoemen in de plannen van de provincie, maar om ook de ambitie voor de regio te beschrijven.

Wens

De commissie bezocht aansluitend twee bedrijven in de regio FoodValley. Het eerste bedrijf was Koekjes Bakkerij Veldt in Veenendaal, waar de commissieleden een rondleiding kregen door de ambachtelijke bakkerij. Daarna bezocht de commissie het IT-dienstverleningsbedrijf Info Support, ook in Veenendaal, waar de commissieleden uitgenodigd waren voor een feestelijke bijeenkomst in het kader van het 25-jarig bestaan van het bedrijf. De delegatie van de regio FoodValley sprak daar nogmaals de wens uit aan de commissie om FoodValley als speerpunt op te nemen in het provinciaal beleid wanneer de economische visie 2020 straks uitgewerkt gaat worden in de strategische agenda.

Informatief

De commissieleden konden na afloop terugkijken op een informatieve dag met een goed gevuld programma, waarbij zij vanuit verschillende invalshoeken en disciplines kennis hebben gemaakt met de regio FoodValley.