Ingezonden persbericht
Een van Europa's modernste afvalenergiecentrales 'ReEnergy' van SITA geopend in Roosendaal
Herman Van Rompuy, Voorzitter van de Europese Raad, heeft vandaag de ReEnergy afvalenergiecentrale van SITA geopend in Roosendaal. Hij deed dit samen met Gérard Mestrallet, voorzitter en CEO van GDF SUEZ, Christophe Cros, verantwoordelijk voor de milieuactiviteiten van SUEZ ENVIRONNEMENT en CEO van SITA Frankrijk en Adriaan Visser, CEO van SITA Benelux en Duitsland. De ReEnergy centrale behoort tot de modernste afvalenergiecentrales in Europa.
ReEnergy is leider op het gebied van milieuprestaties. Met een behandelcapaciteit van 291.000 ton per jaar kan de centrale gemeentelijk en commercieel afval verwerken en 275.000 MWh aan elektriciteit opwekken. Op die manier levert de centrale elektriciteit voor 70.000 huishoudens. ReEnergy levert ook warmte aan kassen in de omgeving van de centrale, waardoor ongeveer 3,5 miljoen m' aardgas wordt bespaard. De afvalenergiecentrale vergde een investering van ¤200 miljoen.
De 'state of the art' installatie voldoet aan de strengste Europese regels voor nuttige toepassing en energie-efficiëntie, en met name aan Richtlijn R1 inzake de efficiëntiebeoordeling van energiecentrales.
Tijdens de opening zei Gérard Mestrallet: 'Ik ben er trots op dat ik deze installatie mag openen die tot voorbeeld dient voor de GDF SUEZ Groep. De centrale symboliseert onze wilskracht om industriële antwoorden en technologische oplossingen te bieden voor de milieu- en energieproblemen van vandaag de dag. Het is ook een goed voorbeeld van synergieën tussen de energie- en milieuactiviteiten van de GDF SUEZ Groep, doordat ook Fabricom en Electrabel hun knowhow hebben bijgedragen aan dit project.'
Herman Van Rompuy benadrukte het belang van de realisatie van duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen die door de Europese Unie zijn gesteld voor 2020: 'De schaarste aan grondstoffen vereist dat we de mogelijkheden uitbreiden om energie te winnen uit alternatieve en hernieuwbare bronnen van energie, zoals afval. Modern afvalbeheer genereert besparingen in termen van kosten, terwijl het tegelijkertijd de druk op het milieu vermindert. Dit is precies de basis waarop een circulaire economie is gebaseerd, waarbij het gaat om het bewaren van een balans tussen economische groei en duurzame ontwikkeling.'
Geconfronteerd met de toenemende schaarste aan grondstoffen, strengere milieunormen en het groeiende belang van energievraagstukken beweegt de afvalverwerkende industrie duidelijk in de richting van een grotere focus op terugwinning van materialen. 'Om op deze uitdagingen te reageren,' benadrukte Christophe Cros, 'heeft SUEZ ENVIRONNEMENT een uniek Europees afvalverwerkingsplatform ontwikkeld, evenals een brede deskundigheid op alle gebieden van afval- en energieterugwinning. De ReEnergy-centrale bevindt zich op het strategisch kruispunt van onze Europese activiteiten en versterkt onze positionering binnen de hele keten van afvalverwerking.'
Adriaan Visser benadrukte dat modern afvalbeheer een zeer belangrijke rol speelt in verantwoord beheer van terugwinning van grondstoffen en de levering van duurzame energie aan zowel private als publieke partijen. 'Met ReEnergy levert SITA ook een merkbare bijdrage om de Europese klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren.'
Met deze nieuwe centrale blijft SUEZ ENVIRONNEMENT afvalenergiecentrales ontwikkelen in Europa om effectiever aan de terugwinningseisen te voldoen. De status van SUEZ ENVIRONNEMENT is daardoor veranderd van een grondstoffenleverancier, naar die van een beheerder van de keten van schaarse bronnen als water en de materialen die teruggewonnen worden uit afval.
SUEZ ENVIRONNEMENT in de Benelux en Duitsland:
SUEZ ENVIRONNEMENT is actief in Duitsland, België en Nederland via lokale dochterondernemingen van SITA, dat bijna 7.700 mensen in dienst heeft in deze landen.
In 2010 droeg SITA Duitsland & Benelux ¤1,5 miljard bij aan de geconsolideerde omzet van de Groep.
In Duitsland zamelt SITA het afval in dat is geproduceerd door bijna 10 miljoen mensen en meer dan 55.000 commerciële en industriële klanten. Het verwerkt meer dan 1,4 miljoen ton afval.
De activiteiten van de Groep zijn geconcentreerd in het westelijk deel van Duitsland (met name afvalinzamelingsdiensten voor gemeenten en selectieve inzameling) en in Leipzig en omgeving, met zijn afvalenergiecentrale in Zorbau. In oktober 2010 werd SITA Deutschland enig aandeelhouder van BellandVision GmbH, een Duitse onderneming gespecialiseerd in diensten en vergunningen voor het hergebruik van verpakkingen voor industriële ondernemingen en de detailhandel.
In Nederland beslaan de SITA-activiteiten de gehele afvalbeheerscyclus. De Groep zamelt het afval in dat is geproduceerd door bijna 1,6 miljoen mensen en meer dan 82.000 commerciële en industriële klanten. SITA verwerkt bijna 1,5 miljoen ton afval in het land. Sinds 2010 heeft SITA een deelneming in een nieuwe verwerkingscentrale: de EVI-afvalenergiecentrale op de Nederlands-Duitse grens.
In België, tot slot, is SITA een van de belangrijkste afvalbeheerbedrijven in het land en kent krachtige posities, vooral op het gebied van industrieel en commercieel afval. In 2010 heeft SITA afval verzameld van bijna 5 miljoen mensen en meer dan 51.000 commerciële en industriële klanten in België.