Ingezonden persbericht


()

PERSBERICHT

Onderzoek FME: Slecht 25% technologische bedrijven klopt aan bij Nederlandse ambassades

Nauwere samenwerking Buitenlandse Zaken met technologische industrie

Zoetermeer, 12 oktober 2011 - Slechts 25% van de technologische bedrijven die actief zijn in het buitenland, maakt gebruik van de diensten die Nederlandse ambassades in het buitenland aanbieden. Dit blijkt uit het onderzoek Internationaal Ondernemen, dat ondernemersvereniging FME-CWM onder lidbedrijven heeft gehouden. Belangrijkste redenen zijn dat bedrijven zelf hun weg op de buitenlandse markten weten te vinden of onbekend zijn met de zakelijke dienstverlening die de posten aanbieden. FME en het ministerie van Buitenlandse Zaken willen daarom stimuleren dat het bedrijfsleven en het postennetwerk nauwer met elkaar gaan samenwerken om de kansen voor technologische bedrijven in het buitenland te vergroten.

De bedrijven die wel gebruikmaken van het postennetwerk doen dat met name in China, Duitsland en de Verenigde Staten. Bijna 60% is tevreden tot zeer tevreden over de kwaliteit van de uitgevoerde dienstverlening van de ambassades en consulaten. Bedrijven hebben in het onderzoek aangegeven dat zij met name informatie op gebied van wet- en regelgeving, sectorspecifieke marktinformatie en ondersteuning bij de markttoegang verwachten. Wel vindt een derde van de bedrijven dat de overheid nog te weinig doet om de internationale concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven te versterken. FME constateert dat een deel van het Nederlandse bedrijfsleven nog onvoldoende zicht heeft op de meerwaarde van het postennetwerk.

Diplomatenstage bij bedrijfsleven
Deze cijfers werden gepresenteerd tijdens FME Conecta 2011, een netwerkcongres voor internationaal ondernemen, dat bij de Rabobank plaatsvond. In het congres kondigde minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) aan nauw te gaan samenwerken met het bedrijfsleven. Hij wil een bestaand stage programma, waar diplomaten tijdelijk voor een bedrijf werken, een structureel karakter geven. De samenwerking markeert het streven van overheid en bedrijfsleven om met een economische kennis uitwisseling, de positie van het Nederlandse bedrijfsleven in het buitenland te bevorderen.

"Het is bemoedigend dat dit kabinet met het topsectoren beleid het bedrijfsleven het voortouw laat nemen. Wij juichen een intensieve kennisuitwisseling tussen kennisinstellingen en de technologische industrie toe en zijn verheugd dat de economische diplomatie de exportpositie steunt en versterkt," aldus Jan Kamminga, voorzitter FME-CWM.