Ingezonden persbericht


Oudste plakboek Wim Sonneveld online door te bladeren

Het allereerste plakboek van Wim Sonneveld uit de periode 1935-1943 is gedigitaliseerd en vanaf vandaag door iedereen online door te bladeren op Theaterencyclopedie.nl.

Het plakboek geeft inzicht in de beginjaren van de bekende cabaretier. Het laat zien hoe hij als chansonnier op variétéavonden begon en zich ontwikkelde tot volwaardig soloartiest met een eigen programma en later met een eigen gezelschap.

"Het seizoen van gezellige avonden breekt nu weer aan en wij hebben ons er danig op voorbereid U een programma voor te zetten, dat klinkt als een klok, bovendien uiterst beschaafd is...".

Zo prijst Sonneveld in1935 zijn nieuwste voorstelling aan in een brief die in het plakboek te vinden is. Verder bevinden zich in het plakboek recensies en programma's vanaf zijn radiodebuut bij de K.R.O tot zijn rol als Ollie B. Bommel in 'Tom Poes en de betooverde prins' in 1943. Van die laatste voorstelling zijn foto's in het plakboek te zien waarin Sonneveld in die magere oorlogsjaren zelf kaartjes verkoopt en de kinderen de zitplaatsen wijst.

Persoonlijk archief Wim Sonneveld bij het TIN
Sonneveld droeg delen van zijn persoonlijk archief zelf over aan Theater Instituut Nederland (TIN). Na zijn dood in 1974 ontving het TIN van de nabestaanden resterende stukken. Het archief bevat naast twaalf plakboeken uit de jaren 1935 tot 1972 ook persoonlijke agenda's van Sonneveld, theaterprogramma's, liedteksten, bladmuziek en scripts. Het archief wordt bewaard in het depot van het TIN en is op afspraak te raadplegen.

Meer Sonneveld
Een uitgebreide biografie met audio- en videomateriaal over en van Sonneveld is te vinden in de Theaterencyclopedie.nl en daarnaast ook op de eregalerij van Nederlandse theatergrootheden Eenlevenlangtheater.nl Theaterencyclopedie.nl
De theaterencyclopedie van het TIN is sinds 1 september online en heeft al meer dan 20.000 unieke bezoekers getrokken. De theaterencyclopedie omvat onder meer de complete database van het TIN van alle in Nederland gespeelde voorstellingen sinds 1900. Ook zijn er honderden biografieën en beschrijvingen te vinden. Deze worden geïllustreerd met een selectie van unieke beelden, audio- en videofragmenten uit de museale collectie van het TIN. Daarnaast biedt de theaterencyclopedie een tijdlijn met hoogtepunten uit de theatergeschiedenis en een jukebox met historische theaterliedjes, interviews en registraties.