Gemeente Utrecht


2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
125 Vragen van de heer drs. E. Smid
(ingekomen 12 oktober 2011)

In opdracht van de gemeente Utrecht heeft Cumulus enkele jaren geleden een onderzoek gedaan naar de veiligheidsbeleving in Tuindorp Oost. In het eindrapport, bekend als 'OVOG', staat over het terugdringen van de fiets en de scooter op winkelcentrum De Gaard het advies o.a.: "Op de schuifdeuren van de winkelpassage een bord plaatsen met 'wandelgebied, brommers en fietsen ook aan de hand niet toegestaan'. Ook elders rond het winkelcentrum moeten deze borden worden geplaatst".
Het College heeft bij de aanbieding van het rapport bij monde van toenmalig wijkwethouder Gispen beloofd dat de aanbeveling integraal zou worden uitgevoerd. Het Buurtcomité kreeg het advies een voorstel volgens het toenmalige Recht van Initiatief (inmiddels Leefbaarheidsbudget) in te dienen. Dat is gebeurd. Het punt van de betreffende verbodsborden is besproken in de gemeenteraad, met name ten aanzien van de handhaafbaarheid, en is vervolgens aangenomen.

Tot plaatsing van de verbodsborden is echter daarna nooit overgegaan.
Daarom stelde de CDA-fractie in 2007 schriftelijke vragen aan toenmalig burgemeester Brouwer.
Zij antwoordde toen dat geen aanwijzingsbesluit was genomen voor plaatsing van de betreffende APV-verbodsborden aldaar.
Het fietsen of brommen op het plein is reeds verboden om reden dat dit een voetgangersgebied is. Dergelijke overtredingen kunnen dan ook net als andere verkeersovertredingen worden aangepakt.
Er leek toen enige discussie over het verschil tussen (de handhaving van ) een verbod op het aan de hand meevoeren van de fiets en een verbod op (brom)fietsparkeren.
De toenmalige burgemeester heeft geen voorstel aan het college voorgelegd om te komen tot een verbod aan voetgangers tot het aan de hand meevoeren van een fiets, omdat het Openbaar Ministerie en de politie geen prioriteit kunnen geven aan de handhaving van een dergelijk verbod; en omdat het toenmalige college gericht zou zijn op het verminderen van regels
Inmiddels zijn er weer enkele jaren verstreken. Ook burgemeester Wolfsen heeft met bewonersvertegenwoordigers rond De Gaard gesproken en toegezegd actie te ondernemen.
En winkeliers uit de Gaard zijn uiteraard ook betrokken bij deze kwestie, zij hebben zich bij de raadscommissiebespreking en bij de voorbereidende gesprekken achter het verbod opgesteld. Als voorbeeld: Albert Heijn is pas bereid om het plaatsen van fietsen tegen de gevel te ontmoedigen, als de borden zijn geplaatst.
Buitengewone Opsporings Ambtenaren ( BOA's) kunnen tot op de huidige dag nog niet handhavend optreden.

Omdat de besluiten van destijds niet integraal zijn uitgevoerd, en de problemen nog altijd niet opgelost zijn in winkelcentrum De Gaard stelt de CDA fractie nu (opnieuw) schriftelijke vragen:
1. Bent u volledig en actueel op de hoogte van de situatie rond winkelcentrum de Gaard. En weet u dus dat de gemeenteraad het plein aan de buurt heeft toegewezen als ontmoetingsplek en het zodoende verboden is een fiets, ook aan de hand, mee te voeren? Een dergelijke ontmoetingsplek dient veilig te zijn, verschillende bezoekers van het winkelcentrum en plein zijn al gevallen over de fietsen, met botbreuken tot gevolg.
2. Wanneer zal handhavend worden opgetreden tegen het meenemen van fietsen aan de hand (in de winkelpassage en op het plein). Wanneer gaat de gemeente over tot het plaatsen van de betreffende verbodsborden?
3. Wilt u zo spoedig mogelijk actie in gang zetten en de betrokken buurtbewoners en bedrijven informeren? Immers, betrokken omwonenden vanuit het Buurtcomité Tuindorp Oost kregen hierover tot nu toe geen reactie op hun hernieuwde vragen en correspondentie.


---- --