Ingezonden persbericht


Rotterdam, 12 oktober 2011

Lik-op-stuk-beleid detailhandel veelbelovend

In april van dit jaar startte het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) met een Lik-op-stuk beleid voor winkeldieven. De resultaten van de regeling 'afrekenen met winkeldieven' zijn tot op heden veelbelovend. De betrokken incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie Flanderijn incasseerde inmiddels bij honderden winkeldieven een schadevergoeding van minimaal 151 euro. Deze vergoeding is ter compensatie van de tijd die winkeliers moeten besteden aan de aanhouding en afhandeling van een winkeldief. Van de door winkeliers ingediende claims is meer dan 74% inmiddels voldaan.

Detaillisten zijn veel tijd kwijt met de aanhouding van winkeldieven en het doen van aangifte. Vervolgens laten zij het verhalen van de schade vaak maar zitten. Om hen daarin te ondersteunen en financieel tegemoet te komen is de regeling 'Afrekenen met winkeldieven' ontwikkeld die leidt tot een rechtstreekse vergoeding van de indirecte, en mogelijk ook de directe, schade. "Winkeliers moeten nog wel wennen aan het indienen van claims. Eén op de vijf claims voldoet nog niet en moet daarom opnieuw ingevuld worden. Maar we zien dat het steeds beter gaat", aldus het HBD.

Flanderijn is verantwoordelijk voor het innen van schadevergoedingen in opdracht van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. Michel van Leeuwen, directielid Flanderijn: "We merken dat het Lik-op-stuk beleid zeer positief ontvangen wordt door ondernemers in de detailhandel. Inmiddels heeft 10% van de winkeliers in Nederland zich aangemeld voor het project. Als je eenmaal weet hoe je een schadeclaim moet indienen, zijn je verloren schade en tijd snel teruggewonnen. We hopen dan ook dat de regeling in de nabije toekomst in het voordeel van veel meer winkeliers gaat werken."

Proefprojecten van het HBD, gefinancierd door het Ministerie van Veiligheid en Justitie, lieten een duidelijke daling zien van het aantal winkeldiefstallen in de deelnemende winkels. Deelnemende winkeliers worden voorzien van posters en stickers op de winkelruiten om winkeldieven bij voorbaat al af te schrikken. Hendrik-Jan Kaptein, hoofd van de afdeling bestrijding winkelcriminaliteit bij het HBD: "De daling van het aantal winkeldiefstallen kan alleen maar aanhouden door dit beleid. Als je een keer een schadevergoeding hebt moeten betalen, denk je de volgende keer wel beter na voordat je een winkeldiefstal begaat. En hoe meer winkeliers participeren, des te groter de afname van het aantal winkeldiefstallen."

Winkeliers kunnen zich aanmelden via de website www.afrekenenmetwinkeldieven.nl.

(einde bericht)

Noot aan de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Flanderijn incasso-organisatie Nederland
M.J.C. (Michel) van Leeuwen- lid van de directie
mjc.van.leeuwen@flanderijn.nl

Tel. 010 - 209 24 31
Fax. 010 - 209 25 55

www.flanderijn.nl

Creative Venue communicatieadvies en PR
Frank Witte - woordvoerder
f.witte@creativevenue.nl

Tel. 020 - 452 52 25
Fax 020 - 452 86 50

www.creativevenue.nl
Hoofdbedrijfschap Detailhandel
Hendrik Jan Kaptein, hoofd afdeling bestrijding winkelcriminaliteit van het HBD Tel. 070 - 338 56 10 of 06 54 25 88 26

Miriam van Etten, afdeling communicatie HBD
Tel. 070 - 338 56 08

Hans Verweij, afdeling communicatie HBD
Tel. 070 - 338 56 58 of 06 10 39 36 42

www.hbd.nl

Over Flanderijn

Flanderijn behoort tot de top drie van Nederlandse incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisaties. Het bedrijf dat sinds de oprichting in 1948 zetelt in Rotterdam is de laatste 10 jaar fors gegroeid. Inmiddels heeft het vestigingen in Almere, Antwerpen, Apeldoorn, Appingedam, Bergen op Zoom, Den Haag, Dordrecht, Driebergen, Gouda, Haarlem, Heerenveen, Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Venray en Winschoten. Flanderijn beweegt zich op een breed terrein van incasso, moeilijk inbare vorderingen en betalingsbeheer. De organisatie biedt een landelijke dienstverlening vanuit deze 16 kantoren. In totaal werken er meer dan 550 medewerkers waaronder gerechtsdeurwaarders, toegevoegd-kandidaat-gerechtsdeurwaarders, juristen, (senior) incasso- medewerkers en facilitaire medewerkers. Dit betekent dat Flanderijn zowel in het minnelijke als het gerechtelijke traject haar opdrachtgevers landelijke dekking biedt.