Gemeente Almere

Eerste Wijkwaardebon Zelf bedacht, Zelf gedaan

12-10-2011

Uitreiking eerste Wijkwaardebon (97.0K) Regiegroepvoorzitter Ton van den Berg reikte op 11 oktober de allereerste Wijkwaardebon uit aan drie bewoners van de Kruidenwijk. Tot en met 2014 is er elk jaar zo'n 100.000 euro beschikbaar voor bewonersinitiatieven in Almere Centrum, Staatsliedenwijk en een deel van Stedenwijk en Kruidenwijk. Onder de titel `Zelf bedacht, Zelf gedaan' kunnen bewoners plannen indienen om hun wijk nog beter, socialer, veiliger, sportiever of mooier te maken. Niet de gemeente, maar een regiegroep van bewoners bepaalt welke plannen een Wijkwaardebon krijgen om de uitvoering te bekostigen.

Een speelveldje opknappen, bloembakken vol bloemen en planten, een boodschappendienst voor ouderen of een straatspeeldag. Een kleine greep uit de plannen die kunnen worden ingediend. De regiegroep beoordeelt alle inzendingen tijdens een maandelijkse vergadering; zeven bewoners uit de wijken die meedoen aan Zelf bedacht, Zelf gedaan. Zij beheren het budget en maken keuzes.

De regiegroep mag namens het Almeerse college van B en W `vouchers' (Wijkwaardebonnen) toekennen aan de plannen die zij goedkeuren. Daarmee kunnen bewoners bijvoorbeeld materiaal aanschaffen of mensen inhuren.

Bloemenpracht
De allereerste Wijkwaardebon is uitgereikt aan initiatiefnemers Mimi Ariesen, Ursela Goudland en Frans Spies. Alle drie zijn ze bewoners van de Kruidenwijk. In een plantsoen in de wijk willen zij een bloembollenveld aanleggen. Bij het planten van de bloembollen worden ze geholpen door leerlingen van basisschool Digitalis.

Mimi Ariesen: "We willen een bloemenpracht creëren die de wijk een vrolijke en positieve uitstraling geeft komend voorjaar. We hebben de basisschool gevraagd om mee te helpen, om de kinderen meer te betrekken bij hun eigen wijk. De leerlingen helpen mee om de bollen in de grond te stoppen. Later kunnen ze op weg naar school zien hoe de bloemen tot bloei komen."

Ook Stedenwijk opgefleurd
Kruidenwijk is niet de enige wijk die wordt opgefleurd het komende voorjaar. Ook drie bewoners van Stedenwijk dienden een plan in bij de regiegroep van Zelf bedacht, Zelf gedaan om hun wijk te voorzien van bloemen en planten. Samen met medewerkers van activeringscentrum De Beweging gaan wijkbewoners de omgeving van het Arnhemplein en het Raaltepad voorzien van bloembakken, vogelhuisjes en een kunstwerk.

Een groep bewoners uit Staatsliedenwijk kreeg een Wijkwaardebon van de regiegroep om dit jaar net na Kerstmis een kerstpakkettenactie te houden. Wijkbewoners die het financieel minder breed hebben, worden verrast met kerstcadeautjes die zijn ingezameld door medebewoners en ondernemers uit de hele stad.

Meer weten?
Via www.zelfbedachtzelfgedaan.nl is maandelijks te volgen welke plannen een Wijkwaardebon krijgen en dus worden uitgevoerd. Houd deze website dus in de gaten! Woont u in een van de wijken die meedoen aan Zelf bedacht, Zelf gedaan? Dan kunt u uiteraard ook zelf een plan insturen.

Heeft u hulp nodig bij het uitwerken van uw plan? Dan kunt u de hulp inroepen van een ambassadeur. Dit zijn medebewoners uit uw wijk die helpen om het project meer bekendheid te geven en om ondersteuning te bieden bij plannen. Zelf ambassadeur worden kan natuurlijk ook. Kijk op de website van Zelf bedacht, Zelf gedaan voor meer informatie.

Denk creatief en laat u horen. Samen maken we uw wijk nog leuker!