Gemeente Ede

woensdag, 12 oktober 2011

Voor veilig vervoer van speciale kinderen naar school

In maart 2007 kregen ze een officiële status en sindsdien timmeren ze hard aan de weg: de Cliëntenraad LeerlingenVervoer Ede (CLVE), opgezet om te adviseren over kwaliteit en het veilig vervoeren van kinderen naar speciaal onderwijs.
Leden Cliëntenraad Leerlingen Vervoer Ede

Leden Cliëntenraad Leerlingen Vervoer Ede

Initiatiefneemster Petra van Boetzelaer vertelt: "Sinds 1998 gaat mijn zoon naar speciaal onderwijs. In 2004 merkte ik dat het vervoer naar zijn school niet lekker liep. Ik heb een brief gestuurd naar andere ouders, om te achterhalen hoe zij dachten over het vervoer. Hier kreeg ik veel bezorgde reacties op. Hierop is in 2006 door een groep ouders het initiatief genomen om een cliëntenraad op te richten. We hebben contact opgenomen met de gemeente Ede en uiteindelijk kregen we in 2007 een officiële status en tekende het College van Burgemeesters en Wethouders het reglement CLVE, waarin het doel van het CLVE staat vermeld."

"Samen kijken naar een oplossing"

Resultaten

Elk jaar verstuurt de CLVE een enquête naar de ouders waarvan de kinderen gebruik maken van leerlingenvervoer naar het speciaal onderwijs. Petra: "De resultaten hiervan bespreken we met gemeente en vervoerder en op basis van ons - gevraagd en ongevraagd - advies proberen we, waar nodig, verbeteringen aan te brengen. Zo is bijvoorbeeld het aanvraagformulier voor leerlingenvervoer vereenvoudigd. Door het overleg is er wederzijds begrip en zijn frustraties verminderd, wat wij als ouders, maar zeker ook onze kinderen, erg fijn vinden."

Aan de weg timmeren

In 2009 heeft de CLVE meegewerkt aan een pilot van het rittensysteem van de vervoerder. Petra: "Ouders kunnen nu zelf inloggen via de website en hun kind ziek en beter melden." Maar dit is niet alles. De CLVE heeft een bijdrage geleverd aan de Werkconferentie Leerlingenvervoer waar de elf KwaliTaxiPunten door Zorgbelang Gelderland werden aangeboden aan Manja Smits, lid van de Tweede Kamer voor de SP en Frans Willems, adjunct-secretaris van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) Gelderland. Ook is de CLVE in 2010 betrokken geweest bij de Europese Aanbesteding van het Leerlingenvervoer in de gemeente Ede. Er wordt dus flink aan de weg getimmerd.

Versterking gezocht

De CLVE bestaat momenteel uit zeven leden: Petra van Boetzelaer, Jolanda Heebink, René Tielen, Hans Scholtes, Astrid Mars, Miranda Stolk en Melis de Waard. In verband met het vertrek van een van de leden is de CLVE op zoek naar een extra lid dat net als de andere leden meedenkt over hoe het vervoer van de kinderen goed blijft of beter kan. De vergaderingen zijn openbaar en ouders zijn altijd welkom deze bij te wonen. Kijk voor meer informatie en contactgegevens op www.clve.nl.