Dienstenbond CNV

Nieuws

12 oktober 2011

CNV-reactie op pensioenmanifest jongerenorganisaties

Het CNV vindt dat er een eerlijke verdeling van pensioenen moet zijn over jong en oud. Daarover dus geen misverstand - waarom zou ik mijn kinderen een slechter pensioen willen geven dan ik zelf heb? Je kan dit breder trekken naar andere vormen van solidariteit. De uitkomst heeft te maken met een proces van geven en nemen. Jongeren hun zin geven is meer klachten van ouderen en andersom. Tegenstanders van het pensioenakkoord hebben allemaal hun eigen punt. Jongerenorgansaties van politieke partijen moeten uitkijken dat ze alleen voor eigen belang gaan... Geen nieuw pensioenakkoord is minder pensioen (ambitie).

Het pensioenakkoord dat sociale partners afgesloten hebben is belangrijk voor jongeren omdat de effecten van de steeds hogere levensverwachting en vergrijzing en financiële schokken niet doorgeschoven worden naar de toekomst, maar direct worden aangepakt.

En juist de indexatieambitie van een reëel pensioen is bij uitstek in het belang van jongeren. Jongeren hebben niets aan de 'zekerheid' van een nominaal pensioen dat door uitblijvende indexatie in 20 jaar tijd de helft van zijn waarde verliest.

Betekent dit vrijheid blijheid voor pensioenfondsen? Kunnen zij in het nieuwe pensioencontract uitdelen aan de huidige gepensioneerden ten koste van de jongeren? Nee.

Aan evenwicht tussen generaties wordt bij de uitwerking van het pensioenakkoord volop aandacht besteed:

- door het ontwerpen van een eerlijk wijze van waarderen van verplichtingen (o.a. discontovoet)

- door onderzoek naar het 'invaren' van oude rechten
- door het opstellen van een nieuw financieel toetsingskader

Het manifest wekt de indruk dat er een nieuw pensioenstelsel is ontworpen. Maar dat is niet het geval - het bestaande stelsel wordt ingrijpend verbouwd.

Het Manifest bepleit een aantal zaken - de citaten volgen hieronder incl. CNV-commentaar:

* Manifest: "Pensioenfondsen met een dekkingstekort dienen uit te gaan van realistische rendementsaannamen";
CNV: Eens (zie ook hierboven) Ieder fonds dient uit te gaan van realistische rendementsaannamen

* Manifest: "Pensioenfondsen met een dekkingstekort dienen de uitkeringen te korten om leegloop te voorkomen"; CNV: Maakt onderdeel uit van het gesloten pensioenakkoord, met uitsmeerperiode

* Manifest: "De AOW-leeftijd dient sneller verhoogd te worden"; CNV: Pensioen moet goed geregeld zijn voor jongeren, maar ook voor ouderen. Een pleidooi om de AOW-leeftijd sneller te verhogen miskent dat de arbeidsmarkt voor ouderen op dit moment slecht werkt. Een versnelde verhoging van de AOW-leeftijd levert vooral meer ouderen in de bijstand op en andere uitkeringen die meestal duurder zijn dan AOW.

* Manifest: "De verplichtstelling dient te worden vervangen door een algemene pensioenplicht";
CNV: Hier ligt een nauwe relatie met de doorsneepremie (zie onder) en met de solidariteitsgedachte waarop het pensioenstelsel is gebouwd. Het pensioenakkoord verbouwt het huis, maar bouwt geen ander, nieuw huis. Zal wel een discussie in de toekomst kunnen worden, maar dan wel binnen de mogelijkheden om het beste systeem van de wereld overeind te houden

* Manifest: "De doorsneepremie dient uit het pensioenstelsel gehaald te worden";
CNV: De doorsneepremie is de kurk waarop het pensioenstelsel in het perspectief van intergenerationele solidariteit drijft. Het afschaffen daarvan is overigens niet alleen vanuit dat perspectief ongewenst. Het loslaten van de doorsneepremie heeft sterk negatieve gevolgen voor de dekkingsgraad en dat is - zeker op dit moment - nogal onverantwoord.
Daarbij komt dat het nog maar de vraag is of het beëindigen van de doorsneepremie in juridische zin niet leidt tot het beëindigen van de verplichtstelling tot deelname. Deskundigen betwijfelen dit op basis van Europese regelgeving. Als het al om solidariteit gaat in fondsen, denken wij eerder aan solidariteit tussen rijk en arm dan jong en oud.

* Manifest: "Er dient een duurzaam pensioenstelsel te komen. De solidariteit hierin dient beperkt te worden tot à posteriori solidariteit in de vorm van een indexatie-ambitie. Hierbij geldt de voor de hand liggende clausule dat de indexatie-ambitie steviger is indien er ook premie voor betaald is";
CNV: Het pensioenakkoord gaat uit van een pensioencontract waarin de indexatie-ambitie ingebouwd is. Vanzelfsprekend moet de kostendekkende premie hieraan aangepast zijn.
* Manifest: "Onafhankelijke deelnemers, jong en oud, dienen snel toegang te krijgen tot de pensioenfondsbesturen". CNV: Voorkomen moet worden dat de besturen van pensioenfondsen gaan bestaan uit een verzameling deel belangen. Pensioenen zijn het gevolg van cao-afspraken, die tussen werkgevers en werknemers namens hun leden worden overeen gekomen.De kwaliteit van pensioenfondsen zal moeten toenemen.

Hoe staat het CNV in de discussie rond generatie-effecten:
* Kritiek die gehoord wordt, is dat jongeren tekort gedaan wordt indien de discontovoet hoger is dan de risicovrije rente. (Ook al wordt de hoogte van de discontovoet gemaximeerd en aan allerlei voorwaarden onderworpen). Immers, een hogere discontovoet betekent lagere verplichtingen, een hogere dekkingsgraad en dus eerder indexeren, zo is de redenering.

* Een voorwaarde van het CNV is een eerlijke verdeling over generaties. Die eerlijke verdeling geldt voor het pensioencontract als geheel. Jongeren moeten in het nieuwe contract er niet systematisch slechter uitkomen, ouderen evenmin. Studies naar generatie-effecten van de uitwerking van het pensioenakkoord (juni 2011) laten zien dat voor- en nadelen voor jong en oud grotendeels tegen elkaar wegvallen. Jongeren zijn niet de dupe van een nieuw pensioencontract, zoals wel gesuggereerd, ook niet bij een discontovoet die wat hoger is dan de risicovrije rente. Je zou ook kunnen redeneren dat gezien de hoeveelheid vermogen, geld dat in kas is, door de huidige te lage rente ouderen te laat geïndexeerd worden.

* Een zorgvuldig bepalen van de grenzen en voorwaarden van een discontovoet blijft natuurlijk belangrijk. De 'waarborgen voor een "generatieproof" nieuw pensioencontract' die minister Kamp op 14 september naar de Tweede Kamer stuurde gaan daar inhoudelijk en procesmatig op in. Een en ander moet ook opgenomen worden in het nieuwe financieel toetsingskader.