Vrije Universiteit Amsterdam

Bedrijventerreinen: evaluatie van beleid gericht op bundeling van economische activiteit


* Startdatum: 12-10-2011


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: The Impact and Performance of Industrial Sites. Evidence from the Netherlands


* Spreker: F. de Vor


* Promotor: prof.dr. P. Rietveld prof.dr. H.L.F. de Groot


* Onderdeel: Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde


* Wetenschapsgebied: Economie


* Evenementtype: Promotie

Het bevorderen van lokale economische ontwikkeling door aanleg van bedrijventerreinen is een precaire aangelegenheid. Competitief gedrag tussen gemeenten heeft bijgedragen aan een ruime voorraad bedrijventerreinen in Nederland. Dit heeft onder meer inefficiënt grondgebruik en andere verstorende omgevingseffecten tot gevolg. Dat concludeert ruimtelijke econoom Friso de Vor in zijn proefschrift over de effecten die samenhangen met de ruimtelijke concentratie van economische activiteit op bedrijventerreinen. Hij toont onder andere aan dat een concentratie van gelijksoortige bedrijven op een bedrijventerrein het economisch presteren niet versterkt en dat de aanwezigheid van bedrijventerreinen een aantoonbaar negatief effect heeft op huizenprijzen.

Verder blijkt dat Nederlandse gemeenten de oppervlakte uit te geven bedrijventerrein voor een deel baseren op het uitgiftebeleid van andere, nabijgelegen gemeenten. De Vor maakte voor zijn onderzoek gebruik van verschillende databestanden. Hij onderzocht bijvoorbeeld de rol van agglomeratie-effecten op bedrijventerreinen, die volgens de economische theorie optreden ten gevolge van de clustering van bedrijvigheid. Het blijkt juist dat een gespecialiseerde sectorsamenstelling op een bedrijventerrein geen agglomeratievoordelen oplevert. Verder is de reikwijdte van de hinder veroorzaakt door bedrijventerreinen gemeten door huizenprijzen te schatten als functie van de afstand tot een bedrijventerrein. Tot circa 1 kilometer hebben bedrijventerreinen een meetbare negatieve impact op de huizenprijs.

In een andere analyse kwantificeerde De Vor het vermeende competitief gedrag tussen gemeenten ten aanzien van de uitgifte van bedrijventerreinen. Zo blijkt dat een toename van 1 procentpunt van de gemiddelde jaarlijkse groeivoet van de oppervlakte bedrijventerrein in een gemeente tot gevolg heeft dat diezelfde groeivoet in de betreffende buurgemeenten met 0,66 procentpunt toeneemt.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam