D66

dinsdag 11 oktober 2011

Gebruikt Nederlandse overheid ook spyware?

Na berichten in de Duitse media over het gebruik van spyware door politie en justitie, wil D66 van minister Opstelten (Justitie) weten of de Nederlandse overheid ook gebruik maakt van dit soort technologie, en of dat wel aan alle eisen voldoet.

Volgens berichten in Duitse media werd de spyware ook aan Nederland verkocht. De Duitse federale minister van Justitie onderzoekt of het gebruik van spyware binnen de grenzen van de wet heeft plaatsgevonden.

Burgerrechten

D66-Europarlementarier In 't Veld: "Als boeven beschikking hebben over nieuwe technologieën moeten politie en justitie natuurlijk ook over moderne opsporingsinstrumenten kunnen beschikken. Maar daarbij hoort wel dat de bescherming van burgerrechten en privacy navenant wordt versterkt."

Kamervragen

D66-Kamerleden Gerard Schouw en Magda Berndsen vragen de minister of de Nederlandse politie inderdaad spyware gebruikt, en in hoeverre dat binnen de grenzen van de Nederlandse wet en de Europese privacyregels valt.


----------------

Vragen van de leden Schouw en Berndsen (beide D66) aan de minister van Veiligheid en Justitie over het gebruik van spysoftware
* 1.
Is de minister bekend met het bericht `Several German states admit to use of controversial spy software'

* 2.
Kan de minister bevestigen of de Nederlandse overheid de R2D2 spyware van het bedrijf DigiTask heeft gekocht?
* 3.
Is de Nederlandse overheid in het bezit van de vergelijkbare technologie?

* 4.
In hoeverre heeft de politie in Nederland gebruik gemaakt van spyware?

* 5.
Kan de minister aangeven in hoeverre het gebruik van spyware binnen de grenzen van de Nederlandse wet en Europese regelgeving valt?