Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - dinsdag 11 oktober 2011

Begroting Amersfoort 2012: bezuinigingen en onzekerheden

De begroting van de gemeente Amersfoort voor de periode 2012-2015 staat voornamelijk in het teken van de uitvoering van de bezuinigingsoperatie van 20 miljoen euro, die door de gemeenteraad op 31 mei jl. is vastgesteld. Door de rijksfinanciën en de economische ontwikkelingen zijn de financiële onzekerheden voor de gemeente groter dan gebruikelijk.

De begroting bevat de financiële vertaling van bestuurlijke ambities en gemeentelijk beleid. Het laat zien wat de gemeente wil bereiken en wat daarvoor wordt gedaan. De begroting 2012-2015 is sluitend en er is een belangrijke basis gelegd voor een gezonde financiële positie. Het bevat de bezuinigingsmaatregelen zoals door de gemeenteraad vastgesteld. Niettemin zijn de financiële onzekerheden groter dan gebruikelijk. Dit wordt met name veroorzaakt door de rijksfinanciën en de economische ontwikkelingen.

Bezuinigingsopgave
Op 31 mei 2011 heeft de gemeenteraad een pakket aan bezuinigingsmaatregelen van 20 miljoen euro structureel vastgesteld. Daarmee wordt uitvoering gegeven aan de bezuinigingsopgave zoals in het coalitieakkoord was afgesproken. Met het vaststellen van de bezuinigingsmaatregelen was een groot deel van de begroting voor 2012-2015 al ingevuld. De bezuinigingsmaatregelen waren met name gericht op een meer bescheiden rol voor de overheid, niet doen wat inwoners of andere partijen ook zelf kunnen doen, investeren in mensen en minder in gebouwen, vernieuwen, uitgaan van wat mensen kunnen en niet van hun beperkingen, behouden van de kwaliteiten van de stad en kiezen voor duurzame oplossingen. Bij de bezuinigingen is extra aandacht voor de kwetsbare groepen in de stad. De gemeenteraad heeft besloten dat de effecten van de bezuinigingsmaatregelen gemonitord moeten worden. Bij de begroting 2012 is een 'sociale reserve' ingesteld om ongewenste structurele effecten te compenseren.

Onzekerheden
De begroting 2012-2015 kent meer risico's dan gebruikelijk, met name door de Rijksfinanciën en de economische ontwikkelingen. Ieder jaar bekijkt de gemeente of de financiële reserves toereikend zijn om gesignaleerde risico's op te vangen. Deze zijn nog steeds toereikend, maar dit staat wel onder druk. Daar komt nog bij dat een deel van de bestemmingsreserves mogelijk gebruikt moet worden om de jaarrekening 2011 sluitend te maken. Of de gemeente in de toekomst uitkomt met de rijksvergoeding voor de bijstandsuitkeringen is nog onzeker, ook al is in het regeerakkoord aangekondigd dat de rijksbijdrage gebaseerd zal zijn op de werkelijke uitkeringslasten. Pas in 2012 wordt hierover meer duidelijkheid verwacht. Bij de overstap naar de nieuwe Wet Werken Naar Vermogen wordt het aantal mensen in de Wet Sociale Werkvoorziening op termijn teruggebracht tot 1/3e deel van het huidige aantal. Voor de overige mensen moet een reguliere werkplek worden gezocht. Door de rijkskorting en de economische situatie is de positie van deze groep mensen onzeker. Ondanks het feit dat in 2010 een aangepaste grondstrategie is opgesteld vanwege de economische situatie, blijven de grondexploitaties onder druk staan. Daarom is een bijgestelde strategie nodig en moeten binnen de verschillende projecten verdere keuzes worden gemaakt en prioriteiten worden gesteld. Zowel de gemeentelijke grondexploitaties als het beheer van strategisch vastgoed en de uitgifte van kantoorlocaties kennen financiële knelpunten. In 2012 worden nadere voorstellen verwacht voor onder meer de exploitatie van Vathorst-West en Vathorst-Noord. Momenteel vindt onderzoek plaats naar de kostenoverschrijding van het Eemhuis. De uitkomsten van het onderzoek worden eind oktober verwacht. Dit kan financiële consequenties hebben vanaf 2013. De rijksbezuiniging op het Gemeentefonds maakte al deel uit van de bezuinigingsopgave van 20 miljoen euro. Als het Kabinet besluit tot nieuwe bezuinigingen, zal dit ook doorwerken in het Gemeentefonds. Hiermee is uiteraard nog geen rekening gehouden. Ook staat een nieuwe herverdeling van het Gemeentefonds op stapel. Het is nog niet duidelijk hoe deze herverdeling voor Amersfoort zal uitvallen.

Tussenbalans
Om te zorgen dat Amersfoort ook in de toekomst een vitale en duurzame stad is, zijn in het coalitieakkoord een aantal ambities vastgelegd waarvoor eenmalige investering nodig is: een groen Beekdal, verbetering van de bereikbaarheid, een sterke economie en het programma duurzaamheid. Daarbij is afgesproken dat halverwege deze bestuursperiode een tussenbalans wordt opgemaakt om te bepalen in hoeverre het college op koers ligt. Bij deze tussenbalans wordt ook het evenwicht tussen ambities en financiële mogelijkheden onder de loep genomen.

De begroting Amersfoort 2012-2015 staat op de website: www.amersfoort.nl/begroting.

Noot voor de redactie,