Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
110 Vragen van de heer T.W. Schipper
(ingekomen 12 september 2011
en antwoorden door het college verzonden op 11 oktober 2011)

Sinds 5 september is de commercial 'Utrecht teveel te leuk voor één dag' op tv te zien. Om de stad Utrecht te promoten heeft de gemeente Utrecht samen met een aantal andere organisaties een 15 seconden durend tv-spotje laten maken om uit te laten zenden op de publieke omroep. Dit spotje is nog tot en met 17 september af en toe te zien op tv.

De SP erkent de waarde van toerisme voor Utrecht. De SP is echter kritisch over stadspromotie omdat het effect beperkt is, zoals uit diverse onderzoeken is gebleken. De SP vraag zich zeker bij het middel van een tv-commercial af of de kosten wel opwegen tegen de baten.

De SP heeft daarom de volgende vragen:


1. Wat zijn de totale kosten van het maken van de commercial? En welk aandeel in de kosten heeft de gemeente Utrecht bijgedragen?

De toeristische imago campagne 'Utrecht te veel te leuk voor een dag' wordt dit jaar op initiatief van Toerisme Utrecht gedaan en wordt ook door hen uitgevoerd. De commercial van september en de commercial van november zijn in één keer gemaakt, de kosten hiervoor zijn in totaal E 11.114,-. Het aandeel van de kosten dat de gemeente aan deze campagne bijdraagt, is 18%.(dus afgerond. 2.000 euro).


2. Wat zijn de totale kosten van het inkopen van zendtijd en hoeveel zendtijd is er voor dit bedrag ingekocht? En welk aandeel in de kosten heeft de gemeente Utrecht bijgedragen?

Het inkopen van zendtijd bij Ster & cultuur kost voor de 2 periodes in 2011 samen E 37.643,40. Er zijn voor dit bedrag 60 spots van 15 seconden ingekocht. Ook hierin is het aandeel van de gemeente 18% van het totaal (6.775,-).


3. Hoeveel bezoekers heeft de website www.utrechtteveelteleuk.nl meer gehad sinds deze commercial uitgezonden is? En hoeveel bezoekers zijn dit totaal?

www.utrechtteveelteleuk.nl is een campagnewebsite die alleen online is als de campagne loopt. Als de website offline is na afloop van de campagne wordt de bezoeker naar de toeritsiche website van de stad geleid www.bezoek-utrecht.nl. Sinds het uitzenden van de eerste commercial op 5 september heeft de site 5.703 bezoekers gehad (stand van zaken per 18 september 2011)


4. Aan de hand van welke criteria wordt bepaald of deze commercial een succesvol middel is om de stad te promoten?

Belangrijke doelstelling van deze campagne is het herkenbaar en zichtbaar maken van het toeristisch imago van Utrecht als stad van Kennis en Cultuur, dit is een lange termijn ambitie. Toerisme Utrecht heeft zich met deze campagne verder het volgende ten doel gesteld:
- Minimaal 25% herkent (een van de uitingen uit) de campagne;
- Minimaal 10% geeft aan komend jaar van plan te zijn Utrecht (meerdaags) te willen bezoeken. De commercial is niet het enige promotie middel. Ook wordt gebruik gemaakt van online promotie en zijn er verschillende toeristische routes gemaakt die verspreid worden via de website en de vvv. Er wordt uiteraard gekeken hoe vaak de verschillende middelen bekeken en gebruikt worden.

In 2010 heeft de gemeente Utrecht ook al geïnvesteerd in de stadscampagne. Ook toen is gebruik gemaakt van een commercial op tv.


5. Wat zijn in 2010 de totale kosten geweest voor het maken en uitzenden van de commercial? En welk aandeel in de kosten heeft de gemeente Utrecht bijgedragen?

De kosten voor het maken van de commercial in 2010 waren E 15.000,-. De zendtijd koste in 2010 E 47.934,- voor 84 sports van 15 seconden. Vorig jaar is de campagne gestart in opdracht van de gemeente en de kosten zijn toen dan ook volledig betaald door de gemeente.


6. Wat zijn in 2010 de totale kosten van de gehele campagne geweest om het imago van Utrecht te verbeteren?

De totale kosten voor de campagne (tv-spots, online, posters, printpromotie, website en fysieke promotie) waren vorig jaar E 150.000,-.


7. Hoeveel euro heeft de gehele stad meer verdient na aanleiding van deze commercial? En welke inwoners hebben hier het meest van geprofiteerd?

Wat de verdiensten zijn in Utrecht als gevolg van de commercial is niet te zeggen. De insteek was/is zichtbaar zijn als toeristische stad en herkenbaar als Stad van Kennis en Cultuur. In de eerste helf van 2011 doet toerisme het goed in Utrecht volgens de cijfers die Toerisme Utrecht verzameld heeft.


8. Is er na de campagne in 2010 geëvalueerd of een dergelijke campagne effectief en rendabel is geweest?

Er is eind 2010 door Toerisme Utrecht een evaluatie uitgevoerd van de campagne. Dit hebben ze o.a. gedaan door een gedeelte van het Imago onderzoek te herhalen. UItkomsten zijn dat de campagnes duidelijk en opvallend worden bevonden en de boodschap dat er veel te doen is in Utrecht, komt over. Daarnaast heeft meer dan een kwart van de Nederlanders één of meerdere uitingen van "Utrecht, te veel te leuk voor één dag" herkend.

Er zijn plannen om de campagne in november te herhalen en ook in 2012 voort te zetten.


9. Is er na 17 september een evaluatiemoment om te onderzoeken of een commercial een effectief middel is?

Na afloop van de campagne 2011 zal Toerisme Utrecht zeker een evaluatiemoment hebben. Hierbij zal met de partners in dit project inclusief de gemeente gekeken worden naar de verschillende onderdelen van de campagne en hun effectiviteit. Zoals aangegeven zal er ook een klein onderzoek worden gedaan waarin de verschillende middelen worden meegenomen, ook de commercial.

8. Als blijkt dat de commercial niet effectief is, wordt dan van de plannen tot herhaling afgezien?

De campagne wordt vanuit Toerisme Utrecht samen met de partners ingezet om juist om Toeristisch Utrecht in de hoofden van mensen te laten beklijven. De inzet is om budgetten te bundelen en voor een langere periode aan gezamelijke promotie te werken. Toerisme Utrecht zal dit monitoren en keuzes maken en waar nodig bij sturen of stoppen met onderdelen als ze niet werken.De herhaling van de commercial in november wordt niet heroverwogen.

---- --