Nieuwe techniek bij cataract bespaart patiënt 33 %

11/10/2011 11:31

Onafhankelijke Ziekenfondsen-Mutualités Libres

Een belangrijke tip voor wie zich laat behandelen tegen cataract: enkele eenvoudige keuzes kunnen het prijskaartje van de ingreep aanzienlijk verkleinen. Zo vormt een nieuwe operatietechniek in daghospitalisatie al een besparing van maar liefst 33 % op de patiëntenfactuur. Dat blijkt uit een gloednieuwe studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen naar aanleiding van de Week van het Zicht!

Cataract is een ziekte waarbij de ooglens geleidelijk vertroebelt. De aandoening komt vooral voor bij 60-plussers en treft ongeveer 1 op de 100 personen. Tussen 2006 en 2009 is het aantal ingrepen gestegen met 6,5 % per jaar, vooral dankzij een nieuwe operatietechniek via daghospitalisatie die een vermindering van de kosten betekent voor zowel de patiënt als de maatschappij.

Om welke techniek gaat het?

De nieuwe techniek (extracapsulaire extractie) verwijdert de vertroebelde lens via ultratonen, waarna de chirurg meestal een soepele en/of multifocale lens implanteert. In 90 % van de gevallen wordt de operatie uitgevoerd via daghospitalisatie. De impact op de patiëntenfactuur is niet min. Bij een klassieke hospitalisatie betaalt de patiënt gemiddeld 659 euro (remgeld + supplementen) en bij de nieuwe techniek via daghospitalisatie 440 euro. Dat komt overeen met een besparing van 33 %! Ook de kosten ten laste van de sociale zekerheid dalen door de nieuwe behandeling, van gemiddeld 2.182 euro naar 1.459 euro.

Andere belangrijke keuzes

Het type van hospitalisatie is echter niet de enige keuze die een belangrijke financiële impact heeft op de patiëntenfactuur. Ook de keuze van het ziekenhuis en de zorgverlener spelen een rol. Zo hebben sommige ziekenhuizen/zorgverleners een facturatiebeleid van hoge ereloonsupplementen en verblijfskosten die het persoonlijk aandeel van de patiënt aanzienlijk doen stijgen. Ook het kamertype en de gebruikte anesthesie kunnen de kosten voor de ingreep beïnvloeden.

Informatie als sleutelwoord

Wie een doordachte keuze maakt over de behandeling van cataract, kan dus heel wat euro's besparen. Daarom pleiten de Onafhankelijke Ziekenfondsen voor een goede voorlichting en sensibilisering van de patiënt:

* Ziekenfondsen, zorgverleners en ziekenhuizen: allen moeten ze de patiënt informeren over de financiële gevolgen van zijn keuze. Zowel tijdens de klassieke ziekenhuisopname als in daghospitalisatie kunnen de honorariumtoeslagen (heelkunde en anesthesie bij een cataractoperatie) oplopen tot 300 %, naargelang de tarieven die het ziekenhuis toepast of volgens het gekozen kamertype. Zowel voor de patiënt als de maatschappij kan een doordachte keuze de factuur dus aanzienlijk verminderen, zonder in te boeten aan de kwaliteit van de verstrekkingen.

* Een grotere transparantie van de aangerekende prijs voor implantaten zou zorgverleners kunnen motiveren om materiaal te kiezen dat de financiële impact op de patiënten beperkt.

Over de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

De Onafhankelijke Ziekenfondsen groeperen 7 ziekenfondsen: OZ, Euromut, Securex Onafhankelijk Ziekenfonds, Partena Ziekenfonds, Omnimut, Partenamut, Freie Krankenkasse.

Met meer dan 2.000.000 leden vormen de Onafhankelijke Ziekenfondsen samen de op twee na grootste verzekeringsinstelling van het land. De Onafhankelijke Ziekenfondsen staan garant voor een kwaliteitsvolle dienstverlening in het kader van de verplichte en aanvullende verzekering, aangepast aan de eisen en noden van de huidige maatschappij.

Persverantwoordelijke:

Steven Vervaet - Assistent externe communicatie

Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

Sint-Huibrechtsstraat 19, 1150 Brussel

Tel. : 02/778.94.38 - Gsm : 0477/50.70.57

E-mail : steven.vervaet@mloz.be - website: www.mloz.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel