FNV Bondgenoten

Draka kaderleden boeken succes voor flexwerkers


* 11-10-2011

* Jan Willem de Groot (webredactie)

Meer dan 200 flexwerkers bij Draka in Emmen krijgen een loonsverhoging van 25 tot 40%, dankzij actief optreden van kaderleden van FNV Bondgenoten. De kadergroep bereikte een akkoord met Draka, waardoor flexwerkers voortaan ook volgens de cao Metalektro worden betaald.

Tot 2008 was het aantal flexwerkers bij Draka Emmen beperkt. Na de kredietcrisis veranderde dat beeld. In plaats van medewerkers in vaste dienst stelde Draka steeds meer uitzendkrachten aan. Kaderleden van FNV Bondgenoten ontdekten dat hun tijdelijke collega's tegen een veel lager loon werden aangesteld. Dat had Draka zo vastgelegd in contracten met uitzendbureaus Tempo Team en Olympia.

Speciale rekentool

"Het uurloon van flexwerkers bedroeg in de eerste 26 weken 9,60 euro per uur. Pas na een half jaar werd dat verhoogd naar 12 euro, het uurloon dat vastligt in de cao Metalektro", vertelt Brune Batterman, voorzitter van de kadergroep. "Ook andere arbeidsvoorwaarden werden aan flexwerkers niet toegekend." De kadergroep besloot de zaak op te pakken. "We wisten dat de bond bij aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl, in een vergelijkbare situatie, met succes de beloningsachterstand van uitzendkrachten had aangepakt. Ook wij zijn aan de slag gegaan met het rekenmodel dat daar eerder was toegepast."

Camper

Alle flexwerkers ontvingen begin dit jaar een uitnodiging om hun beloning door te laten rekenen. Twee dagen lang stond Bondgenoten met een camper op het terrein van Draka voor het geven van informatie en het verzamelen van loongegevens. Brune Batterman, die voordat hij bij Draka als procesoperator in vaste dienst trad, zelf ook anderhalf jaar als uitzendkracht werkzaam was: "Lid of geen lid iedereen kon meedoen. Nogal wat mensen waren bang om zelf meteen op de Camper af te stappen. Door als kaderleden iedereen actief te benaderen, zijn we er in geslaagd om vertrouwen te winnen. Zo hebben we van ruim 70 flexcollega's een loonopgave ontvangen."

Akkoord

Na het doorrekenen van deze gegevens met de 'gelijkloonvergelijker' bleek dat flexwerkers tot soms meer dan 40 % minder betaald kregen dan werknemers in vaste dienst. Die uitkomst heeft de kadergroep samen met bestuurder Albert Kuiper voorgelegd aan de directie. Na vier rondes onderhandelingen en onder druk van een kort geding werd eind september een akkoord bereikt. Meer dan 200 flexwerkers ontvangen nu een loonsverbetering van 25 tot 40 procent. Ook de verlaagde beloning tijdens de eerste 26 weken, een van de lastigste hobbels, is van tafel. Voortaan krijgen uitzendkrachten vanaf de eerste dag het loon volgens de cao Metalektro.

Veel nieuwe leden

"Het akkoord geldt voor iedereen. Op geen enkel moment hebben we onderscheid gemaakt tussen leden en niet leden. Dat blijkt zich uit te betalen. Door de actie heeft Bondgenoten ruim 65 nieuwe leden kunnen inschrijven", aldus Batterman. "Ook van de collega's in vaste dienst, waarvan ruim 70 % is aangesloten bij Bondgenoten, hebben we steeds steun gehad. Het ongedaan maken van het grote beloningsverschil tussen uitzendkrachten en vaste werknemers remt flexibilisering en is goed voor het behoud van vaste banen."