Ingezonden persbericht

"GRAFIEK VAN METTEN KOORNSTRA"

Galerie Galerij in Pontes Pieter Zeeman te Zierikzee toont een maandlang litho's van de bekende, in 1978 overleden, kunstenaar Metten Koornstra. Koornstra (1912-1978) werd in Rotterdam geboren in een streng calvinistisch milieu. Zijn vader overleed tijdens de Eerste Wereldoorlog en met zijn moeder verhuisde hij naar Haarlem, waar hij zijn jeugd zou doorbrengen. De christelijke school vormde voor hem een beproeving, die een onuitwisbaar stempel op zijn karakter zou drukken. Hij kende daardoor een diepgewortelde drang naar onafhankelijkheid.

Nog tijdens zijn niet zo succesvolle schooljaren werden zijn artistieke talenten opgemerkt, maar hij wilde zich door zijn afkeer van scholen niet vastleggen op het kunstnijverheids-onderwijs. Al vroeg maakte hij zwerftochten door Frankrijk, waar hij vooral in de Parijse musea belangrijke indrukken opdeed van moderne kunst.

In 1939 leerde Metten Koornstra op de Rotterdamse Academie de techniek van het lithograferen. In dat jaar werd er een expositie van zijn tekeningen georganiseerd in de Amsterdamse galerie De Ronde Brug. Na de oorlog kocht Koornstra een oude litho-pers, waarmee hij in zijn atelier in Amsterdam een werkplaats startte. Hiermee zou hij een belangrijke bijdrage leveren aan de opbloei van de Nederlandse grafiek na de Tweede Wereldoorlog. Met de hulp van Piet Clement groeide het bedrijfje, Printshop 845 aan de Prinsengracht, uit tot een vermaarde instelling waar prominente kunstenaars hun grafiek lieten drukken.

Bij het grote publiek verwierf Metten Koornstra vooral bekendheid als versierder van het jaarlijkse Boekenbal. Vanaf 1947 tot in de jaren zeventig gaf hij op fantasievolle, vrolijke wijze gestalte aan dit Amsterdamse evenement. Koornstra beperkte zich echter niet tot het jaarlijkse Boekenbal. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog ontwierp hij vele theaterdecors, vooral voor de Nederlandse Comedie en het Rotterdams Toneel. Ook vervaardigde hij de steendrukken voor de bibliofiele uitgave van Aloysius Bertrands 'Gaspard de la Nuit' (op de tentoonstelling te zien) en ontwierp hij boekomslagen, onder meer voor werken van Hugo Claus.
Op latere leeftijd legde hij zich meer toe op het schilderen. Met zijn schilderijen, die zich kenmerken door een geheel eigen, verstilde stijl, oogstte hij de nodige waardering. De kunstwerken en documentatie die in Galerij worden getoond zijn afkomstig uit de collectie van Mirjam en Henk Penninga. De tentoonstelling in galerie Galerij is van 11 oktober tot 11 november 2011 toegankelijk voor belangstellenden op schooldagen tijdens schooluren in Pontes Pieter Zeeman, gebouw zuid, Hatfieldpark 2 te Zierikzee.

---- --




Ingezonden persbericht