Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 11-10-2011 Beperkt deel van lege kantoren geschikt voor studentenhuisvesting

De regelgeving voor het verbouwen van leegstaande kantoren wordt versoepeld. Maar naar verwachting leidt dit niet tot een oplossing voor het tekort aan studentenhuisvesting.

Dat blijkt uit het antwoord van minister Donner van BZK op Kamervragen van SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Door het nieuwe Bouwbesluit, dat naar verwachting op 1 januari 2012 van kracht wordt, wordt het aantal gemeentelijke regels verminderd. Hierdoor wordt het gemakkelijker om kantoorgebouwen te verbouwen tot woonruimte, bijvoorbeeld voor studenten.

/pages/nieuws/images/kortNieuws/leegkantoor.jpg Desondanks verwacht Donner niet dat dit de grote kamernood onder studenten zal oplossen. Van Dijk stelde op 9 september de minister een aantal vragen over het groeiende tekort aan studentenkamers. Uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond LSVb blijkt dat het tekort in een jaar tijd met 50 procent is toegenomen, van 20.000 naar 30.000 kamers.

Actieplan

Om de kamernood onder studenten terug te dringen komt Donner, samen met een aantal betrokken partijen, binnenkort met een actieplan. Dat is erop gericht om op de hoeveelheid studentenkamers op afzienbare termijn fors te vergroten. Met Kences, de overkoepelende organisatie van studentenhuisvesters, werkt het ministerie aan het opzetten van een monitor, die precies in kaart moet brengen hoe groot de vraag naar studentenkamers is.

Leegstaande kantoren

Van de 47 miljoen vierkante meter kantoorruimte in Nederland staat 6 tot 8 miljoen leeg, waarvan ongeveer 3 miljoen meer dan drie jaar (cijfers IVBN, 2010). Van die 3 miljoen vierkante meter structurele leegstand zou ongeveer een kwart voor transformatie of verbouwing in aanmerking komen. Dat zou volgens Jean Baptiste Benraad, voormalig directeur-bestuurder van studentenhuisvester Stadswonen in Rotterdam, goed zijn voor zo'n 20.000 tot 30.000 wooneenheden en kleinschalige bedrijfsruimten.