Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Gekregen! Aanwinsten van de Staat 1990-2010

11 okt 2011 - 16:51

De Nederlandse Staat ontving in de twintigste eeuw vele kunstwerken door schenkingen, legaten of overdrachten. Soms enkele stuks, soms hele collecties. Ook worden er belangwekkende stukken teruggehaald die tijdens de Tweede Wereldoorlog waren weggevoerd uit Nederland. En ministeries en rijksinstellingen dragen (kunst)voorwerpen aan (voorgangers van) het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen over. Met de zogeheten kwijtscheldingsregeling wordt het ook particulieren mogelijk gemaakt hun belastingschuld met kunstwerken te verrekenen. Soms worden er door het ministerie van Financiën kunstwerken gekocht waarvan iedereen vindt dat ze Nederland niet mogen verlaten en een heel enkele keer wordt er kunst geruild met particulieren. Al deze kunstwerken (ca. 100.000) worden tegenwoordig beheerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

In dit boek nemen negen medewerkers van de Rijksdienst een keuze uit de mooiste en meest interessante verwervingen onder de loep. Er wordt onder andere aandacht besteed aan boeken van Boudewijn Büch, Leerdams glas, schilderijen en tekeningen van Lucebert, Afrikaanse moderne kunst, ontwerpen voor affiches van Jan Lavies, cartoons van Opland en de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan. Deze keur aan onderwerpen wordt voorafgegaan door een historisch overzicht van schenkingen en legaten aan de Staat en de geschiedenis van het depotbeheer. Het boek bevat een index op schenkers, legatoren en andere persoonsnamen.

Omdat de laatst verschenen publicatie over schenkingen en legaten aan de Staat uit 1989 dateert, beschrijft dit boek de afgelopen twintig jaar. Het is een toegankelijk boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de museale collectie van de Staat der Nederlanden.

De publicatie is uitgegeven door de Amsterdam University Press in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.