NEN


11-10-2011

Europese Normcommissie Bio-based products opgericht opgericht

Koolzaadveld

Onder Nederlands voorzitterschap en secretariaat heeft op 6 en 7 oktober de oprichtingsvergadering plaatsgevonden van de nieuwe Europese normcommissie CEN/TC 411 Bio-based products. In opdracht van de Europese Commissie, worden de komende jaren normen ontwikkeld voor bio-based producten.

Onderwerpen waar normalisatie gevraagd is, zijn onder andere terminologie, bio-based gehalte, duurzaamheidscriteria en levenscyclus analyse (LCA)-aspecten van bio-based producten. In de normcommissie zijn Europese belanghebbenden vertegenwoordigd via de nationale normalisatie-instituten en via Europese belangenorganisaties.

CEN (de Europese normalisatie-organisatie) heeft van de Europese Commissie een mandaat gekregen om horizontale normen te ontwikkelen specifiek voor bio-based products. Om hier invulling aan te geven is besloten om een nieuwe Technische Commissie op te richten: CEN/TC `Bio-based products'. Het secretariaat van de CEN-commissie wordt uitgevoerd door NEN en ook de voorzitter Fredric Petit, is Nederlands en werkzaam bij DSM. Tijdens de oprichtingsvergadering is het businessplan vastgesteld, waarin het globale werkprogramma van de CEN-commissie is vastgelegd.

Doel normcommissie

Het doel is om binnen enkele jaren een pakket aan horizontale normen voor onder andere terminologie, de bepaling van het bio-based gehalte, duurzaamheidscriteria en de levenscyclus analyse (LCA) vast te leggen. Ook zullen product-specifieke normen voor bio-based oplosmiddelen worden ontwikkeld, voor onder andere bio-degradeerbaarheid. In Nederland opereert sinds vorig jaar ook al een NEN-commissie `Bio-based products', die dezelfde onderwerpen op haar agenda heeft staan en waarin de Nederlandse stakeholders zijn vertegenwoordigd. Dit platform volgt het werk van deze nieuwe Europese normcommissie en brengt het Nederlandse standpunt in.

Fredric Petit, Voorzitter CEN/TC 411 `Bio-based products':

"Als Director Sustainability bij DSM ken ik de noodzaak en uitdagingen om te komen tot een duurzame maatschappij. Om de overgang naar een bio-based economy te faciliteren en stimuleren zijn eenduidige normen voor bio-based producten cruciaal. Met de oprichting van deze Technische Commissie is de basis gelegd voor de ontwikkeling van deze normen. Ik ben onder de indruk van de deskundigheid, diversiteit en enthousiasme van de groep. Deze vormen een prima uitgangspunt om samen constructief aan de gang te gaan."

Meer informatie

Wilt u meer informatie, of wilt u deelnemen? Mail dan naar energy@nen.nl of bel Harmen Willemse, NEN Energiewinning, telefoon (015) 2 690 326.