FNV

FNV Bondgenoten: veel vast werk uitgevoerd door uitzendkrachten

11-10-2011

Veel onzeker werk is eigenlijk vast werk. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het Gewoon Goed Werk-merk van FNV Bondgenoten. Tweederde van de 9000 mensen die in de eerste maand van het bestaan ervan aan dit keurmerk hebben meegewerkt, zegt dat in hun bedrijf uitzendkrachten worden ingehuurd voor vast werk. Van de invullers die zelf uitzendkracht zijn, geeft driekwart aan vast werk te doen.

Het Gewoon Goed Werk-merk is door FNV Bondgenoten ontwikkeld om inzicht te krijgen in hoe werknemers hun werk en hun werkgever ervaren. Het bestaat uit zo'n 50 vragen over kwaliteit van de arbeid. Denk aan onderwerpen als arbeidstijden, opleiding en ontwikkeling, fysieke en mentale belasting, sfeer, kwaliteit management, veilig en gezond werken, (mede)zeggenschap, enzovoort. Daar komt een indexcijfer uit dat de sector en het bedrijf waar de invuller werkt, indeelt naar mate van Gewoon Goed Werk.

Het GGW-merk is een permanent meetinstrument. Uit de eerste resultaten blijkt dat de financiële dienstverlening als sector het beste scoort. De facilitaire dienstverlening, waaronder bijvoorbeeld de schoonmaak, de beveiliging en de uitzendsector vallen, scoort het slechtst. Een opvallend resultaat is, dat de invullers over het algemeen niet echt een hoge pet op hebben van hun leidinggevende: 40% zegt geen vertrouwen te hebben in het management, slechts 24% zegt dat wel te hebben. Ook maar 39% zegt gewaardeerd te worden door zijn baas.

FNV Bondgenoten blijft in cao-onderhandelingen inzetten op Gewoon Goed Werk. "Het aantal uitzendkrachten dat vast werk doet, moet omlaag," zegt Anja Jongbloed, coördinator arbeidsvoorwaarden van FNV Bondgenoten. "Wij willen daar in cao's afspraken over maken: vast werk moet door vaste mensen worden gedaan. Dus als bepaalde werkzaamheden 9 van de 12 maanden in een jaar door een uitzendkracht worden gedaan, dan moet die uitzendkracht een vast contract krijgen." Nu is dat in 7% van de cao's die FNV Bondgenoten afsluit geregeld.

Ook de beloning van onzeker werk blijft een punt van aandacht. De bond wil dat uitzendkrachten vanaf hun eerste werkdag het loon krijgen van de cao van het bedrijf of de sector waar ze gaan werken. "Het principe is simpel, "vindt Jongbloed. "Gelijk werk, gelijk loon. Zo voorkom je ook dat uitzendkrachten te weinig verdienen en niet van hun salaris rond kunnen komen." In de cao's voor de metaalsector zijn die afspraken gemaakt. Met een speciale rekentool, de gelijkloonvergelijker, kunnen kaderleden van de bond zelf bekijken of de uitzendkrachten binnen hun bedrijf inderdaad het juiste loon krijgen. Bij metaalbedrijf Draka bleek vorige week dat na toepassing van de gelijkloonvergelijker de uitzendkrachten er tussen 25% en 40% inkomen bij moeten krijgen. De komende tijd gaat bond de gelijkloonvergelijker in de hele metaalsector gebruiken.

In Nederland werken veel mensen met een laag salaris en onder onzekere, slechte omstandigheden. FNV Bondgenoten vindt dat iedereen recht heeft op 'Gewoon Goed Werk'. Dat wil zeggen: gelijke arbeidsvoorwaarden voor gelijk werk, gezond en veilig werk, met toegang tot sociale zekerheid en een fatsoenlijk pensioen. Of je een vast contract hebt of niet, of je Nederlander bent of niet, of je baan is ge-outsourced of niet.