Nederlandse Taalunie

Kunnen leerlingen niet meer spellen?

Den Haag, 11 oktober 2011

De Nederlandse Taalunie, die de officiële spelling vastlegt, heeft onderzocht of er echt een probleem is met de spellingvaardigheid van leerlingen. Het resultaat publiceert ze in een rapport met de sprekende titel: "Ze kunnen niet meer spellen." Kan de Taalunie er wat aan doen?

Aanleiding tot het onderzoek zijn alarmerende berichten in de media over studenten, en zelfs onderwijsmensen, die niet meer kunnen spellen. In deze berichten is altijd een dubbele boodschap te lezen:
- leerkrachten en aankomende studenten behoren foutloos te spellen;
- vroeger was de spellingvaardigheid beter.

Blijkbaar laat het onderwerp weinig mensen onverschillig. Daarom heeft de Taalunie zich voorgenomen om na te gaan of het werkelijk om een (onderwijs)probleem gaat en zo ja, of zij een bijdrage kan leveren aan de oplossing ervan.

Het rapport laat zien dat er weinig gegevens zijn die zicht geven op de spellingvaardigheid van leerlingen. Een achteruitgang kan daaruit niet hard aangetoond worden. Een van de aanbevelingen uit het rapport is een langlopende monitoring, ook in het voortgezet/secundair onderwijs, die ontwikkelingen - in welke richting dan ook - zichtbaar zal maken. Wel wordt uit het rapport duidelijk dat correct spellen voor veel jongeren niet vanzelfsprekend is. Ze schrijven veel, maar vooral in een omgeving waarin andere conventies gelden dan in de traditionele schrijfcultuur van brieven en publicaties.

De conclusies en aanbevelingen uit het rapport vormen een uitgangspunt voor discussie en voor verdere reflectie op het spellingonderwijs. Een aanzet wordt gegeven door tien mensen die direct of indirect betrokken zijn bij (de resultaten van) spellingonderwijs, en die hun ervaringen toelichten in een persoonlijk essay.

Duidelijk is alvast dat het onderwijs leerlingen moet voorbereiden op een wereld waarin ze niet in een kramp hoeven te schieten over een tekstuele onvolkomenheid in een kattebelletje of sms'je, maar waarin ze wel een brief, artikel, post, blog of rapport moeten kunnen schrijven zonder spelfouten.

Het rapport is als pdf te downloaden en kan via onze printing-on-demand service worden besteld.

---

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op taalunieversum.org.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ludo Permentier, info@taalunie.org, telefoon + 31 70 346 95 48.