Universiteit Leiden

EAIE-conferentie 2011: drie visies uit Leiden

Drie vertegenwoordigers van de Universiteit Leiden bezochten in september een conferentie van de European Association for International Education (EAIE) in Kopenhagen. Waarom waren ze daar en welke toegevoegde waarde had de conferentie voor Leiden? Eric Beerkens, Henk Frencken en Evelien Hack leggen uit.

Belangrijk voor internationalisering

Eric Beerkens is senior beleidsadviseur internationalisering bij de Universiteit Leiden Hij was in Kopenhagen als medevoorzitter van wat de EAIE een âdialoogâ noemt. Een nieuwe en uitermate interactieve opzet waarbij een panel van deskundigen discussie voert met het publiek. De dialoog richtte zich op de opkomt van Azië in internationaal onderwijs en de gevolgen daarvan voor universiteiten in Europa en Noord-Amerika. De sessie trok 400 deelnemers, wat leidde tot een levendige discussie. âEr waren ook sessies over onderwerpen als het aantrekken van internationale PhD-studenten, samenwerking met Azië, nieuwe samenwerkingsprogrammaâs van de Indonesische overheid en de valkuilen en voordelen van het openen van vestigingen in andere landenâ, zegt Beerkens.

Crisisbeheersing

The Health International exhibition at the EAIE Conference in Copenhagen

The Health International exhibition at the EAIE Conference in Copenhagen

Evelien Hack is coördinator internationalisering bij het Leids Universitair Medisch Centrum en lid van de belangengroep Health Internationalisation van de EAIE. Naast de twee presentaties en een openingsbijeenkomst die ze elk jaar verzorgt, leidde ze een workshop over crisisbeheersing. âIk denk dat het belangrijk is om dit soort gelegenheden te gebruiken om de banden met partnerinstellingen als Karolinska Institutet en de National University of Singapore te verstevigen. Goede contacten zijn van wezenlijk belang voor toekomstige samenwerking.â

Check-IT

Henk Frencken, onderwijsadviseur bij de Lerarenopleiding (ICLON), maakte in Kopenhagen een posterpresentatie over het Leidse Check-IT-programma in het Chinese Xiamen. Check-IT geeft Nederlandse en Chinese studenten de mogelijkheid om samen te werken aan opdrachten uit de zakensector. Volgens Frencken is Check-IT een goed voorbeeld van een nieuwe vorm van studentmobiliteit. Hij geeft een voorbeeld: âEen universiteit in Vancouver organiseert een trip voor Canadese eerstejaars naar China, om het land en het studiesysteem daar te leren kennen. Het jaar daarop heten diezelfde studenten de Chinese studenten welkom in Vancouver. Dat korte uitstapje in het eerste jaar fungeert als een zeer effectieve âgatewayâ naar China, waar studenten in hun verdere academische carrière baat bij hebben.â

En wat heeft het opgeleverd?

Alle drie de Leidse afgevaardigden maakten vooral gebruik van de mogelijkheid om te netwerken en nieuwe manieren op te doen die ze kunnen gebruiken om internationalisering in Leiden te bevorderen. Beerkens noemt de voordelen van dergelijke conferenties op: âJe ontmoet collegaâs uit universiteiten van over de hele wereld en je blijft op de hoogte van nieuwe wereldwijde ontwikkeling in het hoger onderwijs.â In Leiden gebeurt veel op het gebied van internationalisering. De drie conferentiegangers zijn het erover eens dat bijeenkomsten als deze nieuwe energie geven om daaraan te werken.n om daaraan te werken.

Links


* ICLON

* European Association for International Education Â
* Poster Check-IT