Politiebond ACP

Vertekend beeld geweldgebruik politie

De Politieacademie en de Vrije Universiteit hebben het afgelopen jaar onderzoek gedaan onder politiemensen in de basispolitiezorg naar hun opvattingen over geweldgebruik. De uitkomsten daarvan zijn nog niet officieel gepresenteerd. Desondanks heeft de redactie van `Nieuwsuur' de hand weten te leggen op het conceptrapport. In het actualiteitenprogramma werd gisteravond (maandag 10 oktober) uitgebreid aandacht besteed aan de uitkomsten. De ACP, initiatiefnemer van het onderzoek, betreurt dit.

"Dit doet allereerst geen recht aan de onderzoekers van de Politieacademie en de VU die hier ruim een jaar hard aan hebben gewerkt. Het betreft hier namelijk een conceptversie van het rapport waar nog door verschillende betrokken partijen over wordt gesproken. Bovendien ontbreekt de juiste context in het verhaal dat de media nu brengt", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp in een eerste reactie. Daarom vindt de ACP dat zij, richting haar achterban, niet kan achterblijven met een reactie.

Vertekend beeld

In de media wordt nu het beeld geschetst dat politiemensen geweld uit de weg gaan. De ACP vindt dat een vertekend beeld. Politiemensen maken altijd een afweging als zij in een risicovolle situatie belanden. Daarbij houden zij niet alleen rekening met de eigen veiligheid, maar ook de veiligheid van collega's en burgers. Het is echter wel zo dat politieagenten terughoudend kunnen zijn in het aanwenden van geweld. Dat heeft verschillende oorzaken die overigens al langere tijd bekend zijn bij de politietop en de werkgever. De ACP moet echter constateren dat er kennelijk niet voldoende is geluisterd naar de collega's op de werkvloer.

Beklaagdenbankje

Zo is bekend dat politiemensen zich niet voldoende gesteund voelen door hun leidinggevenden en de werkgever. "Politiemensen begrijpen dat geweld soms bij het vak hoort, maar dat ze het proportioneel moeten toepassen. Maar hoe zorgvuldig ze ook zijn met het toepassen van geweld, het leidt steeds vaker tot klachtenprocedures en aangiften", zo stelde Gerrit van de Kamp in 2009 al in een interview in vakblad Blauw (onderaan dit artikel als pdf-bestand te downloaden). "Het kan niet zo zijn dat politiecollega's het gevoel hebben dat ze in het beklaagdenbankje belanden, zodra ze geweld toepassen wanneer de situatie daarom vraagt."

ACP als initiatiefnemer

De ACP heeft geweldpleging tegen de politie en in het verlengde daarvan de geweldstoepassing door politiemensen dan ook al geruime tijd hoog op de agenda staan. Zo heeft de ACP verschillende initiatieven ontwikkeld, zoals een tienpuntenplan om agressie en geweld tegen politiemensen aan te pakken. Acht punten uit dit plan van de ACP zijn inmiddels gerealiseerd. Door verharding van de maatschappij is de politie tegenwoordig echter steeds vaker genoodzaakt om zelf ook harder op te treden. Mede daarom heeft de ACP twee jaar geleden al gepleit voor het aanwenden van preventief geweld door politiemensen. Daarmee kan immers worden voorkomen dat een situatie escaleert. Op initiatief van de ACP werd het onderzoek van de Politieacademie en de Vrije Universiteit opgestart. Als initiatiefnemer is de ACP nauw betrokken geweest bij de voortgang van het onderzoek.

Onderbezetting

Zoals genoemd in het rapport van de Politieacademie en de Vrije Universiteit, moeten politiemensen beter worden getraind op geweldgebruik en hoe om te gaan met risicovolle situaties. De verharding van de maatschappij vraagt immers om een andere manier van werken voor de politie. Dat politiemensen terughoudend kunnen zijn in het toepassen van preventief geweld is volgens de ACP echter vooral ook te wijten aan onderbezetting. Een probleem dat al jaren speelt in de politiesector en waar de werkgever geen oplossing voor lijkt te zoeken. De ACP wil dat er eindelijk een structurele oplossing wordt gezocht voor de onderbezetting bij de politie.

Officiële presentatie

Zodra het rapport officieel wordt gepresenteerd, zal de ACP met een uitgebreide inhoudelijke reactie komen. Dit zal ook in de vorm van een nieuwsartikel op de eigen site worden gepubliceerd.
---

11/10/11 10:53

---