Gemeente Zwolle

Zwolle steunt posteractie COC


"Het is belangrijk om jezelf te kunnen zijn, ook op de werkvloer. Je seksuele geaardheid hoort daar bij", aldus wethouder Nelleke Vedelaar. Zij ondersteunt van harte de nationale Coming Out Dag van COC Nederland. Vanochtend hing zij samen met secretaris Oenze Dijkstra de actieposter `uit de kast werkt beter' op in het Stadhuis.

Bespreken

De gemeente Zwolle voert sinds een aantal jaren het koploperproject `bespreekbaar maken van homoseksualiteit' uit. Dat was de afgelopen jaren vooral gericht op allochtone kringen en wordt de komende jaren uitgebreid naar andere doelgroepen en de regio. Vedelaar: "Als je anderen vraagt om te werken aan acceptatie van homoseksualiteit en dit bespreekbaar wilt maken, dan moet je dat als organisatie ook intern doen. Deze actie is een mooie aanleiding voor onze werknemers om er bij stil te staan."

Autthentiek

Oenze Dijkstra, als gemeentesecretaris de leider van de ambtelijke organisatie, wil dat homoseksualiteit de normaalste zaak van de wereld is in zijn gemeente. "Ik heb het meest aan authentieke mensen. Dus ik wil dat je mens compleet op het werk verschijnt en niet een deel van je wezen onder de mat schuift. Als je jezelf kunt zijn ben je een betere ambtenaar voor de stad. De slogan klopt: uit de kast werkt beter. De gemeente wil de diversiteit in de Zwolse samenleving weerspiegelen, ook op dit punt."

Noodzakelijk

Aandacht voor dit onderwerp op de werkvloer is hard nodig. Ongeveer een derde van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen of transgenders is op het werk niet uit de kast. Van de personen die wat wel zijn, krijgt 14 procent van de lesbische werknemers, 28 procent van de homoseksuele werknemers en 75 procent van de transgender werknemers te maken met negatieve reacties.