Vrije Universiteit Amsterdam
Tanderosie bij kinderen: risicofactoren in dagelijks leven
* Startdatum: 11-10-2011
* Tijd: 15.45
* Locatie: Aula
* Titel: Dental erosion in children: risk factors in daily life in the
21st century
* Spreker: D.L. Gambon
* Promotor: prof.dr. A. van Nieuw Amerongen prof.dr. E.C.I. Veerman
* Onderdeel: Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)
* Wetenschapsgebied: Tandheelkunde
* Evenementtype: Promotie
Het is belangrijk dat zowel kinderen als ouders begrijpelijke
informatie krijgen over de risico's van de consumptie van zure
voedingsmiddelen en advies krijgen over tandvriendelijk eet- en
drinkgedrag. Die blijkt uit het onderzoek van kindertandarts Dien
Gambon, die onderzoek deed naar risicofactoren bij het ontstaan van
gebitserosie bij kinderen.
Gebitserosie is het oplossen van hard tandweefsel door het inwerken van
zuur dat niet afkomstig is van bacteriën. Dit komt steeds vaker voor
bij (jonge) kinderen. Het was al bekend dat zuur in frisdranken en
vruchtensappen een belangrijke risicofactor is voor het ontstaan van
gebitserosie. Nadat Gambon ontdekte dat zuur vloeibaar snoepgoed
gebitserosie kan veroorzaken onderzocht zij het erosiegevaar van een
groot aantal soorten (kinder)snoep. Hieruit blijkt dat zuur snoepgoed
dat lang in de mond wordt gehouden, zoals lollies, winegums, zure
matten en candy sprays een groot risico kan vormen.
Ook inventariseerde Gambon de aantallen en soorten zure
voedingsmiddelen die op scholen wordt verkocht. Zij bestudeerde tevens
de wijze waarop jonge kinderen tijdens de schoolpauze voorverpakte
dranken consumeren. Het zou goed zijn als op consultatiebureaus meer
aandacht is voor het risico op gebitserosie . Ook het bedrijfsleven zou
haar verantwoordelijkheid moeten nemen door meer tandvriendelijke
producten te ontwikkelen en kinderen minder agressief te bestoken met
reclame over erosieve producten. Schoolkantines kunnen
frisdrankautomaten uit de schoolkantines weren, openingtijden van
kantines beperken en het aanbod van erosieve producten sterk
verminderen.
Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam