A A N K O N D I G I N G
IKON-televisie
Zondag 9, 16, 23 en 30 oktober 2011
Nederland 2
12.00 - 12.30 uur: LUX: DE WERELD TIEN JAAR NA 9/11
In deze tweede reeks van de serie LUX met internationale denkers & doeners overstijgen we de zwartgalligheid en het maatschappelijk onbehagen in de zompige polder en bieden we uitzicht op nieuwe kansen en zelfverzekerd optimisme. In LUX geen fact free politics, maar hoopvolle feiten en aansprekende gedachten. Denken helpt op weg naar een nieuw decennium! Nieuwe serie met o.a. Zygmunt Bauman, Irena Bauman, Daisy Khan, Feisal Abdul Rauf, Seyla Benhabib en Doug Saunders.
Aflevering 1: Het Design van de Angst (9 oktober)
Met Zygmunt Bauman, emeritus-hoogleraar in de sociologie in Leeds en Warschau en één van de invloedrijkste sociale denkers ter wereld en zijn dochter, architect Irena Bauman.
Door de permanente veranderingen zijn mensen onzeker en angstig over hun dagelijks bestaan. Wij voelen ons bedreigd in ons levensonderhoud, onze positie in de wereld, en in onze identiteit. Wat we niet kunnen beheersen is onbekend en onbegrijpelijk en dat is weer beangstigend. Ook in Nederland rukt de angst op als vormgever van het dagelijks leven. We zien het in gated communities, cameratoezicht, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en een vergaande inbreuk op privacy voor 'ons aller' veiligheid. De roep om veiligheid klinkt steeds frequenter. Maar waarom eigenlijk? De paradox is dat we niet eerder in zulke veilige samenlevingen hebben geleefd maar banger zijn dan ooit. Is het mogelijk dit tij te keren? Bauman & Bauman laten zien dat het anders kan.
Aflevering 2: Wolven in schaapskleren? (16 oktober)
Met Daisy Khan, directeur American Society for Muslim Advancement in New York & imam Feisal Abdul Rauf.
In de aanloop naar de herdenking van 9/11 afgelopen jaar, breekt in New York een rel uit rondom het geplande islamitische centrum bij Ground Zero, Park51 genaamd. Daisy Khan en imam Feisal Abdul Rauf zijn de voortrekkers van dit initiatief, waarmee ze juist de interreligieuze dialoog verder wilden entameren. Na negatieve en soms aantoonbaar onjuiste berichtgeving door rechtse bloggers als Pamela Geller, voorbeeldig geholpen door rechtse anti-islam kringen in Denemarken, wordt het verzet opgepikt door de rechtse media en republikeinse politici als Sarah Palin. Een ware controverse is geboren. In plaats van voor vredestichters worden Khan en Rauf uitgemaakt voor wolven in schaapskleren. LUX gaat op zoek naar de drijfveren van Khan en Rauf en de mogelijkheden en onmogelijkheden van een liberale, Westerse Islam.
Aflevering 3: Pleidooi voor gastvrijheid (23 oktober)
Met Seyla Benhabib, hoogleraar politieke wetenschappen aan Yale.
Benhabib bekleedde de Spinoza leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam en ontving in 2004 een eredoctoraat van de Universiteit voor Humanistiek.
Mensen verplaatsen zich continu van continent naar continent, van land naar land. Deze globalisering heeft grote gevolgen voor de levensvatbaarheid van 'de nationale identiteit'. Dit stelt ons voor fundamentele vragen als: Hoe gaan wij om met de rechten van 'anderen'? Hoe open zijn 'onze' grenzen? Hoe soeverein zijn we als land? Wie mag zich burger noemen? Kortom: wat is het spanningsveld tussen nationale en universele mensenrechten? Het thema is actueler dan ooit, nu ook in Europa landen hun grenzen weer willen sluiten onder invloed van de vluchtelingen uit de landen van de Arabische lente. De hedendaagse trend is dat wij ons terugtrekken op onze 'eigen identiteit' vol nostalgische verlangens naar een roemrucht verleden: Ik hou van Holland. Maar deze reflex om het verleden te koesteren, maakt ons niet klaar voor onze toekomst als wereldburger. Benhabib houdt een pleidooi voor het universele recht op gastvrijheid, omdat we leven in een wereldgemeenschap en niemand zijn geboortelan
d gekozen heeft.
Aflevering 4: De migrant als motor van de economie (30 oktober)
Met de Canadees-Britse onderzoeksjournalist Doug Saunders.
Onlangs verscheen zijn boek getiteld: De trek naar de stad.
Eén van de belangrijkste politieke en economische ontwikkelingen van de
21-ste eeuw is de trek naar de steden. Voor het eerst in de geschiedenis wonen er meer mensen in de stad dan op het platteland. Saunders toont aan dat wijken waar veel migranten zich vestigen vaak dynamisch zijn en een groot economisch potentieel hebben. LUX werpt een blik op de immigrantenwijken in Londen, Amsterdam en Istanbul. In plaats van keer op keer migranten te reduceren tot hun cultuur of religie, wordt het de hoogste tijd ondernemerschap en zelfredzaamheid aan te moedigen en te koesteren. Het probleem is niet dat er teveel migranten zijn, het probleem is dat we een korte termijn-visie hebben. Zonder immigratie zal onze levensstandaard dalen en welke politicus wil dat op zijn geweten hebben? Ook Europees gezien zijn er gezien de onvermijdelijke vergrijzingsgolf in 2050 maar liefst 80 miljoen extra arbeidskrachten nodig. Een goede immigratiepolitiek is puur eigen belang. En dus is hier goed koopmanschap geboden, een echte Hollandse deugd!
Redactie: Ruben Altena, Vanessa Ramaker; Stagiaire: Meike Plant;
productie: Margie Monfils; regie: Wilberry Jakobs; eindredactie: Ida Overdijk
De eerdere vierdelige serie LUX: Grote Denkers over de toekomst is bekroond met de Erasmus EuroMedia Grand Award 2010.
www.luxmagazine.nl
IKON