Het Spoorwegmuseum zet het mes op de keel
Barbiersbeurs in Het Spoorwegmuseum
UTRECHT, 20110830 -- In samenwerking met het Scheermuseum in Bakhuizen (FR) organiseert Het Spoorwegmuseum op zondag 9 oktober de ‘Barbiersbeurs’, een ruilbeurs voor traditionele en authentieke scheer- en kappersattributen. Rondom de stationskapper in het Maliebaanstation worden er ouderwetse scheerartikelen getoond zoals bijvoorbeeld scheermessen, scheerzeep, scheerkwasten, slijpstenen, oude verpakkingen, reclamemateriaal, diverse scheersystemen, krabbertjes etc. Er zijn diverse demonstraties. De Barbiersbeurs in het Maliebaanstation is gratis toegankelijk, voor entree tot het museum gelden de normale toegangsprijzen.
Programma
Op de ruilbeurs tonen kenners en verzamelaars hun ouderwetse scheerspullen. Alle standhouders geven informatie en vertellen verhalen over hun producten. Naast een ruilbeurs van authentieke scheerspullen geeft stationskapper Jan Heideman een masterclass ‘Authentiek scheren’. Hoe scheer je, zonder een bloedbad aan te richten, je kin strak en glad met kwast en mes? Meesterbarbier Jan laat het zien.
Tevens is er een demonstratie messen slijpen. Voor bezitters van oude scheermessen is er de mogelijkheid hun mes te laten beoordelen en eventueel slijpen. Bezitters van een baard of snor kunnen deze gratis laten bijwerken. Natuurlijk is de stationskapper geopend en kunnen de heren zich geheel in jaren ’50 stijl laten scheren. Vanaf het middenperron vertrekt de Heimwee Express, een rit in een historische trein. Kaartjes hiervoor zijn te koop in de museumwinkel en kosten €3,50 voor volwassenen en €2,50 voor kinderen vanaf 4 jaar.
Stationskapper
Voor de uitvinding van het scheerapparaat waren mannen gedwongen ‘nat’ te scheren. Het scheren van de baard gebeurt met een zeer scherp scheermes dat op leren banden gescherpt wordt. ‘Goed gekleed en geschoren, dat kan iedere vrouw bekoren’ was dan ook de reclameslogan van die tijd. Vroeger kon men voor een scheerbeurt bij de kapper terecht, destijds nog ‘barbier’ genoemd. Veel stations hadden een stationskapper, een centrale plek waar vaak gewacht moest worden. Voor de heren de gelegenheid voor een snelle scheerbeurt. Of voor een borreltje, want de stationskapper was ook een ontmoetingsplek waar de laatste nieuwtjes werden uitgewisseld. Vaste klanten hebben bij de stationskapper een eigen laatje met daarin hun scheerspullen.
De stationskapper neemt tot de jaren '60 een belangrijke plek in op veel stations in Nederland. Met de opkomst van het (elektrisch) scheerapparaat verdwijnt langzaam de kunst van het ‘nat’ scheren met scheermes. Kapper Jan van Het Spoorwegmuseum is een barbier die de kunst van het ‘authentiek’ scheren nog onder de knie heeft. Met Barbiersbeurs gaat Het Spoorwegmuseum terug in de tijd van het nat scheren.
De Barbiersbeurs
Het Spoorwegmuseum
Zondag 9 oktober van 10.00 tot 17.00 uur.
Meer informatie op www.spoorwegmuseum.nl