Ingezonden persbericht
8 oktober 2011
Delegatie van oud-premier Van Agt sluit bezoek aan Gazastrook af
Een delegatie onder leiding van oud-premier Dries van Agt heeft vanochtend haar vijfdaags bezoek aan de bezette Gazastrook afgesloten. Van Agt bezocht Gaza in het kader van een fact-finding missie van stichting The Rights Forum, waarvan hij voorzitter is. Aan de missie namen ook de oud-bewindslieden Laurens Jan Brinkhorst, Jan Pronk en Bert de Vries deel, alsmede de hoogleraren internationaal recht Liesbeth Zegveld en Marcel Brus.
Het doel van de reis was het vaststellen van feiten en omstandigheden die ernstig inbreuk maken op de mensenrechten van de Gazanen, die schade toebrengen aan de humanitaire situatie en de economie in de Gazastrook en die de vooruitzichten op een rechtvaardige en duurzame vrede tussen Israël en de Palestijnen bedreigen. Na terugkeer in Nederland zal de delegatie haar bevindingen en conclusies bekend maken.
De delegatie heeft zich onder meer verdiept in de onderwerpen gezondheidszorg, vluchtelingen, milieu en economie. De hermetische blokkade die Israël sinds 2007 aan de Gazastrook oplegt, was telkens een belangrijk aandachtspunt. Een ander zwaartepunt was de nasleep van de grootschalige aanval die Israël in 2008-09 op de Gazastrook uitvoerde. De delegatie sprak met Palestijnse burgers die ernstig te lijden hebben onder de gevolgen van die aanval en onder Israëlische aanvallen die voortduren.
De afgelopen vijf dagen is de delegatie door deskundigen van de VN-organisaties UNRWA, OCHA, OHCHR en UNDP gebriefd. Daarnaast had zij gesprekken met medewerkers van mensenrechten- en ontwikkelingsorganisaties, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, intellectuelen en academici. Ook sprak zij met vrouwen over de positie van de vrouw in de Gazaanse samenleving.
De delegatie verbleef in Gaza-stad. Zij bracht veldbezoeken aan diverse plaatsen in de Gazastrook, waaronder Rafah, Khan Younis, de vluchtelingenkampen al-Shati en Jabalia, het noorden dat aan Israël grenst en de voormalige Israëlische nederzetting Neve Dkalim, ontmanteld in 2005.
Bovendien voerde de delegatie een aantal politieke gesprekken, onder meer met premier Ismail Haniyeh van de regering in de Gazastrook, die geleid wordt door Hamas. Daarin kwamen diverse onderwerpen aan de orde, zoals de opstelling van de internationale gemeenschap, de kwestie-Palestijnse staat, verzoening met Fatah, erkenning van Israël, het gebruik van geweld en de interne mensenrechtensituatie. In het al-Shifa ziekenhuis werd de delegatie ontvangen door Dr. Basem Na'im, minister van Gezondheid. Tot slot sprak de delegatie met Dr. Osama al-Farra, gouverneur van Khan Younis en een leider van Fatah.
The Rights Forum bezocht Gaza als onafhankelijke delegatie. Het bezoek werd gefaciliteerd door de VN-organisaties UNRWA en OCHA en de Palestijnse mensenrechtenorganisatie al-Mezan.
Vanuit Gaza reist de delegatie door naar Cairo, waar zij morgen een gesprek heeft met Nabil Elaraby, Secretaris-Generaal van de Arabische Liga. Maandag 10 oktober is zij terug in Nederland.
De delegatie van The Rights Forum bestaat uit acht personen. Namens het bestuur nemen voorzitter Dries van Agt en Jules Hosman deel. De leden van de Raad van Advies die participeren zijn voormalig vice-premier Laurens Jan Brinkhorst (D66), voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk (PvdA), voormalig minister van Sociale Zaken Bert de Vries (CDA) en de hoogleraren internationaal recht Marcel Brus (Universiteit Groningen) en Liesbeth Zegveld (Universiteit Leiden). Verder nam Martin Siepermann deel, directeur van The Rights Forum.
The Rights Forum zet zich in voor een rechtvaardig Midden-Oosten beleid van Nederland en de Europese Unie en is eind 2009 door oud-premier Dries van Agt gelanceerd. In mei 2010 bracht The Rights Forum een fact-finding bezoek aan Israël, Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.
Noot voor redactie,