"Jongerenwerk nieuwe stijl" kan moeilijkste jongeren wèl bereiken

Persbericht van Volle Maan Communicatiebureau

Twee jaar na het verschijnen van zijn eerste boek 'Van de straat, de straatcultuur van jongeren ontrafeld' (uitgeverij SWP) wordt zijn tweede boek 'Jongerenwerk nieuwe stijl' van auteur Frank van Strijen op 8 oktober a.s. gepresenteerd aan pers en publiek. De gekozen locatie is de theaterschool van Rotterdam. Sprekers zijn o.a. Margit Balogh (Lost Boys), Maartje van der Lee (de x-factor van de jongerenwerker) en Frank van Strijen (oprichter Jeugd enzo. trainer/ straatwerker en auteur).

Eerste boek 'Van de straat'
In zijn eerste boek beschrijft van Strijen de straatcultuur ontwikkeling vanuit sociologisch, cultureel en psychologisch perspectief. Aan de hand van heldere voorbeelden geeft hij inzicht in de moeilijk bereikbare wereld van de jongeren van nu. Dat 'Van de Straat' zijn sporen heeft verdiend blijkt o.a. uit het feit dat het richting de derde druk gaat, genomineerd is geweest voor de Langeveld prijs, vertaald wordt in het Duits en op de verplichte leeslijst staat van de opleiding pedagogiek.

Nieuwe boek 'Jongerenwerk nieuwe stijl'
Ook van Strijen zijn tweede boek, 'Jongerenwerk nieuwe stijl' belooft een grote impact te gaan maken. Het boek is geschreven vanuit de gedachte dat we nog niet gezien hebben wat er kan gebeuren als het Jongerenwerk in Nederland zijn volledige potentieel gaat benutten. Op dit moment is het beroep jongerenwerk vaak een ondergeschoven kindje in de ingewikkelde discussies over overlastgevend gedrag van jongeren. Ook in de berichtgeving omtrent de rellen in Engeland werd het jongerenwerk maar nauwelijks genoemd als een instrument wat dit soort negatieve trends kan ombuigen. 'Jammer' zegt Van Strijen, die er zelf van overtuigd is dat goed lopend jongerenwerk het middel bij uitstek is gedrag van jongeren bij te sturen en hen te helpen om zelfredzame burgers te worden. 'Het zou een hoop publiekelijke middelen en verspilde talenten besparen als het jongerenwerk in Nederland op niveau gaat komen' is zijn mening. In "Jongerenwerk nieuwe stijl" geeft Van Strijen handvatten aan jongerenwerkers om deze kwaliteit te kunnen nastreven. Ook beleidsmakers die actief zijn in Jeugdzorg en Welzijn zullen hun voordeel kunnen doen met dit boek. Zeker nu de verantwoordelijkheid voor de Jeugdzorg wordt verschoven naar de gemeente

Programma 8 oktober
De boekpresentatie wordt ingeleid door een aantal sprekers die, vanuit verschillende invalshoeken, hun visie op het werken met jongeren in deze tijd geven. Aan het woord komen o.a. Margit Balogh documentaire maakster die met haar reportage 'Lost Boys' op indringende wijze het leven van jongeren uit de onderkant van de jongerencultuur in beeld bracht. Op pijnlijke wijze wordt in 'Lost Boys' duidelijk dat het reguliere aanbod van hulpverlening, reclassering en welzijn weinig aansluiting vindt bij deze doelgroep. Een kloof die het jongerenwerk, mits goed vorm gegeven kan overbruggen. Ook komt de auteur van Jongerenwerk nieuwe stijl, Frank van Strijen, oprichter Jeugd enzo., auteur, straatcultuurwerker en docent zelf uitgebreid aan het woord.

Links:
http://www.jeugdenzo.nl



Razende Robot Reporter