DAGG vzw is de laureaat van prijs Stichting Ga voor Geluk 2011

06/10/2011 20:30

GA VOOR GELUK vzw

Stichting Ga voor Geluk, stichting van openbaar nut, reikt jaarlijks een prijs van 10.000,00 ¤ uit voor een uitmuntend en innovatief implementatieproject, ter preventie van depressie en suïcide bij jongeren, waar een wetenschappelijk onderzoek aan verbonden kan worden.

Dit jaar is het project ingediend door DAGG vzw: 'verder leven na een poging'" , aangewezen als laureaat.

Vandaag 6-10-2010, werd de Prijs Stichting Ga voor Geluk voor het jaar 2011 uitgereikt.

Stichting Ga voor Geluk, stichting van openbaar nut, reikt jaarlijks een prijs van 10.000,00 ¤ uit voor een uitmuntend en innovatief implementatieproject, ter preventie van depressie en suïcide bij jongeren, waar een wetenschappelijk effectiviteitonderzoek aan verbonden kan worden. De missie van Stichting Ga voor Geluk is bij te dragen tot de preventie van depressie en suïcide in België, vooral bij jongeren, door het nemen van katalyserende initiatieven m.b.t. het ontwikkelen en verspreiden van wetenschappelijk onderbouwde preventieprogramma's en het nastreven van duurzame opname ervan in het beleid.

Naast financiering van wetenschappelijke preventie projecten is de uitreiking van de jaarlijkse prijs één van de activiteiten van de stichting.

(meer informatie over vzw Ga voor Geluk: www.gavoorgeluk.be en Stichting Ga voor Geluk, son : www.stichtinggavoorgeluk.be)

De Jury heeft beslist dat de, met steun van de Vlaamse overheid ontwikkelde psycho-educatieve brochure voor jonge suïcidepogers en hun gezinnen " 'verder leven na een poging'" van vzw DAGG het best beantwoordt aan de gestelde criteria in het reglement van de Prijs Stichting Ga voor Geluk. Jongeren, hun gezin met broers, zussen,en de ruimere leefwereld op school , weten vaak niet hoe het verder moet na een poging. De brochure helpt hen terug op weg.

Over DAGG vzw:

De Dienst Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg (DAGGvzw) is een Centrum voor Geestelijke Gezondheidzorg (CGG) in Limburg, en heeft naast een curatief aanbod voor personen met geestelijke gezondheidsproblemen, een expertise ontwikkeld op het vlak van suïcidepreventie.

De dienst werkt hiertoe samen met de CGGsuïcidepreventie van Vlaanderen. Sinds 2006 is DAGG projecthouder voor Vlaanderen van acties gericht naar personen die een poging tot zelfdoding ondernemen en dit in het kader van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.

Mensen die een poging ondernemen komen vaak terecht voor verzorging in een Algemeen Ziekenhuis. In Vlaanderen schat men dat het om minstens 10 000 personen per jaar gaat. Het Project Integrale Zorg Suïcidepogers promoot goede praktijken in de Algemene Ziekenhuizen: ziekenhuispersoneel en -artsen worden getraind om een gedegen psycho-sociale opvang te realiseren en de patiënten toe te leiden naar de broodnodige vervolgzorg na ontslag. Reeds 42 algemene ziekenhuizen werken eraan mee. Momenteel wordt de actie uitgebreid naar de doelgroep 'jonge suïcidepogers'.

Jonge suicidepogers:

Jonge suïcidepogers vormen een belangrijke risicogroep op zelfdoding. Het is een groep die echter veelal verborgen blijft voor mensen die hen zouden kunnen helpen, namelijk de ouders, school en hulpverlening. Ze komen vaak niet terecht in een Algemeen Ziekenhuis en als ze er wel terecht komen is er ook daar nood aan een meer deskundige opvang. In Limburg is in 2011 een pilootproject opgestart door DAGG en dit in opdracht van de Vlaamse Overheid. Het doel is om precies die jonge pogers en hun families te vinden en een zorgaanbod te doen. DAGG werkt hiertoe samen met alle mogelijke sleutelfiguren. In het project worden methodieken en materialen uitgetest die ontwikkeld worden met de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek van de Universiteit van Gent en experten uit het werkveld. In een tweede fase zal het project dan uitgerold worden over gans Vlaanderen.

De brochure: 'verder leven na een poging':

Een zelfdodingspoging is voor alle betrokkenen een dramatische gebeurtenis. Jongeren weten niet hoe het verder moet, broers en zussen zijn geschokt, ouders zijn ontredderd, angstig en onzeker en vragen zich af hoe ze hun kind(eren) het best kunnen helpen. Geruchten doen de ronde en ook in de school wil men zorgvuldig handelen; de jongere en zijn klasgenoten opvangen en uitbreiding van suïcidaal gedrag voorkomen. Met de steun van de Prijs van Ga voor Geluk en met de steun van de Vlaamse Overheid kan DAGG specialisten aan het werk zetten om een zeer gedegen psycho-educatieve brochure te ontwikkelen en op zeer grote schaal te verspreiden. De brochure 'Verder leven na een poging' mikt ondermeer op het herkennen van signalen die wijzen op risico op zelfdoding, het organiseren van veiligheid, het beschikbaar zijn voor emotionele en praktische ondersteuning, het samen stressvolle situaties overbruggen, het belang van vasthaken aan behandelaars. Hulpbronnen en -lijnen zoals de zelfmoordlijn, kind en jongerentelefoon, teleonthaal,-.worden vermeld. De brochure wordt verspreid in drukvorm, digitaal en via de website www.PIZS.be. De brochure wordt gratis bedeeld over gans Vlaanderen naar de mogelijke 'vindplaatsen' zoals schoolbegeleidingsdiensten, organisaties bijzondere jeugdzorg, Algemene Ziekenhuizen, Kinderpsychiatrische Centra, Jongeren Advies Centra, Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg. Meer informatie over het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie op www.vlasp.be

Meer informatie:

DAGG vzw: Rita Vanhove: email: rita.vanhove@dagg-cgg.be

Stichting Ga voor Geluk, Ghita Kleijkers: email: info@stichtinggavoorgeluk.be ; mob: 0479 689636

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel