Ingezonden persbericht


Persbericht

Nieuw ontwerp-Bestemmingsplan Park Randenbroek e.o.. College gaat aan kaders raad en inbreng burgers voorbij.

Woensdag 5 oktober heeft het College het besluit genomen om de Elisabethlocatie uit het ontwerp-Bestemmingsplan Park Randenbroek e.o. te halen.

De Gemeenteraad heeft echter de beleidskaders vastgesteld en die omvatten de groene bestemming van de Elisabethlocatie. Deze kaders zijn: de Beleidsvisie Groen Blauwe Structuur (raad 31 maart 2004), de Structuurvisie Park Randenbroek e.o. (raad 7 juli 2009), de Startnotitie bestemmingsplan Park Randenbroek e.o. (raad 14 december 2010) en het Inrichting- en beheerplan Park Randenbroek e.o. (raad 24 mei 2011).

Het College laat plotseling alleen nog het westelijke onbebouwde gedeelte van de Elisabethlocatie in het bestemmingsplan.

De Stichting Heiligenbergerbeekdal heeft met verbijstering kennis genomen van deze omslag van het College. De Stichting neemt aan dat de gemeenteraad deze drastische wijziging, die ingaat tegen hun eigen vastgestelde kaders, niet zonder slag of stoot zal overnemen.

De ingrijpende wijziging in de plannen heeft consequenties voor het gehele plan, meent de Stichting, omdat het onderdeel "Groen bestemmen Elisabethlocatie" onlosmakelijk verbonden is met de overige onderdelen van het Inrichting- en Beheerplan en het ontwerp-Bestemmingsplan.

Nu het groen bestemmen van de Elisabethlocatie buiten de plannen wordt gehouden, wegen de gebreken aan en de nadelen van essentiële onderdelen van de plannen nog zwaarder. Dat betreft die ingrepen die leiden tot verstening van het gebied,versnippering en doorsnijding en minder openbare toegankelijkheid: door de aanleg van de grote omhekte skeeler-/combibaan met dijk, de vele fietspaden en nieuwe bruggen, de aanleg van een parkeerplaats op het historische bleekveld Metgensbleek, de omhekte Dahliatuin en de massale bomenkap. Deze nadelige ingrepen worden nu niet meer gecompenseerd door een groene bestemming van het Elisabethterrein. Het doel van een 'groene icoon' is nu ver te zoeken. De gehele planvorming door de raad en inbreng van de Amersfoorters in de participatie komt met de wijziging op losse schroeven te staan.

Diegenen die de nadelige plannen hebben gedoogd omdat het Elisabethterrein immers groen zou worden bestemd, staan nu met lege handen. In beroep gaan is nu nog de enige mogelijkheid voor burgers en belangengroepringen. Dit betekent echter een forse drempel om je recht te halen. De rechtszekerheid en rechtsgang is met deze wijziging dus met voeten getreden, vindt de Stichting.

De Stichting Heiligenbergerbeekdal roept de raadsleden en burgers van Amersfoort op om deze ondemocratische wending van het College niet zomaar te accepteren.




Ingezonden persbericht