Wageningen Universiteit en Researchcentrum
6 okt 2011
Nummer: N
Welke invloed voeding heeft op de gemoedstoestand is niet eenvoudig aan
te tonen. Er is wel veel bewijs dat mensen die zich goed voelen, beter
eten. Daarover spraken Frans Kok (hoogleraar humane Voeding) en Laura
Bouwman (universitair docent Gezondheid en Maatschappij) gisteren bij
de officiële opening van het Food4You kennisfestival.
âIk word gelukkig van chocolaâ, had de Gelderse gedeputeerde Annemieke
Traag gezegd tijdens haar voordracht aan de vele genodigden in Hotel de
Nieuwe Wereld. âLaten we eens kijken wat onderzoek zegt over het
verband tussen chocola en gelukâ, reageerde Frans Kok, die na haar
sprak. In chocola zit weliswaar tryptofaan, een stofje dat zorgt dat er
in het brein serotonine vrijkomt, âmaar om zoveel van die
neurotransmitters aan te maken dat het een effect heeft op je gemoed,
zul je zoân tien plakken chocola moeten etenâ, verklaarde Kok. Veel
waarschijnlijker is daarom dat he t vet en de suiker zorgen voor een
energiek gevoel, concludeerde de hoogleraar.
De slogan van Food4you 2011 is âGood food, better moodâ, maar vaak
blijkt âgood mood, better foodâ beter van toepassing. Net als Laura
Bouwman, die de tweede wetenschappelijke bijdrage van de avond mocht
leveren, draaide Kok de relatie tussen voeding en het gemoed een paar
keer om. Zo zei hij: âMensen zoeken voeding om hun stemming gunstig te
beïnvloeden, daarom eten depressieve mensen meer chocola.â Hij
refereerde ook aan eerder dit jaar gepubliceerd artikel in Science
getiteld âHappy people live longerâ. Op basis van dagboeken van nonnen
in eenzelfde klooster (die allemaal dus hetzelfde eetpatroon hadden)
werd bepaald welke nonnen positiever in het leven stonden. Die nonnen
bleken gemiddeld zeven jaar langer te leven dan de minder gelukkige
zusters. Daarmee was niet gezegd dat voeding onbelangrijk is, want dat
goede voeding bijdraagt aan de gezondheid, voor velen een voorwaarde
voor geluk, stond voor alle sprekers buiten kijf.
âNeem een voorbeeld aan mensen die gezond levenâ
Bouwman belichtte het âsalutogene perspectiefâ. In die visie is de
oorsprong van gezondheid het uitgangspunt, en niet het voorkomen van
ziektes. âMensen zijn niet de hele dag bezig om te voorkomen ziek te
worden, maar proberen een gezond leven op te bouwenâ, stelde Bouwman.
Ze richtte zich daarmee tegen de dominante stroming in de biomedische
wereld, waar het bedenken van oplossingen voor gezondheidsproblemen
centraal staat. âWe moeten juist op zoek naar mensen die het goed doen
en die mensen als voorbeeld nemenâ, zei ze. âGezondheid is een proces.
Daarin speel je een actieve rol. Natuurlijk word je beïnvloed door de
omgeving, maar jij hebt zelf ook invloed op de omgeving.â Mensen die
sterk georiënteerd zijn op gezond en verantwoord leven â die een
sterke âsense of coherenceâ hebben, zoals sociale wetenschappers dat
noemen â worden (over het algemeen) ouder en blijven langer gezond,
vertelde de docent Gezondheid en Maatschappij. En met de juiste
voorbeelden kan iedereen een sterkere âsense of coherenceâ ontwikkelen,
zo bepleitte ze. Dat betekent niet nog meer voorlichting en nog meer
kennis verspreiden, want lang niet iedereen maakt de stap van weten
naar doen. We moeten vooral meer doen en ervaren, en dan gaan we er
vanzelf beter over nadenken. âDoe dus vooral Food4youâ, sloot Bouwman
haar betoog af.
Onderwijsplein
Carel Rink, de directeur van de Rijn IJssel Vakschool Wageningen (een
MBO-school waar de leerlingen de fijne kneepjes van het horeca-vak
leren), kon het belang van het doen alleen maar beamen. Hij vroeg
aandacht voor het Onderwijsplein, dat op 6 oktober plaatsvindt bij de
Sapfabriek in Ede. Duizend leerlingen van het vmbo, de havo en het vwo
zien hier welke studie- en carrièremogelijkheden er zijn in de Food
Valley. âWe staan er niet bij stil welke processen er allemaal voor
zorgen dat wij dagelijks kunnen genieten van lekkere, gezonde en
duurzame productenâ, zei Rink. Om leerlingen te interesseren voor een
vak in de levensmiddelenindustrie is de branche een campagne gestart.
Meer informatie daarover vind je op www.hoemaakjehet.com. Op het
Onderwijsplein staat dat thema, âHoe maak je het?â, eveneens centraal.
Dat thema is drieledig: 1. hoe produceer je voedsel? 2. wat doet
voeding met je gemoed en gesteldheid? en 3. Hoe kun je carrière maken
in de voedingsbranche?
Food Valley
Dat de sector Agro & Food op dit moment enorm in de belangstelling
staat, en daarmee ook de Food Valley, wist Wageningen UR-bestuurder
Martin Kropff te vertellen. Hij zit in het Topteam Agro & Food dat voor
innovaties moet zorgen die deze belangrijkste economische sector van
Nederland nog sterker moeten maken. Ook Annemieke Traag, gedeputeerde
van de provincie Gelderland, met economie en innovatie in de
portefeuille, gaf aan hoe de provincie de sector ondersteunt in het
versterken van de agrofood-keten. âVoeding is een onderwerp dat dicht
bij ons staat. Hier in de Food Valley zit kennis die ons allen direct
raaktâ, sprak Traag. De Wageningse burgemeester Geert van Rumund zei
trots: âWageningen is de plek waar het kennishart klopt van de Food
Valleyâ. Hij voegde daar direct aan toe hoe belangrijk de samenwerking
was met partners in de regio.
Zaterdag 8 oktober is de grote Food4you publieksdag in het centrum van
Wageningen.
Â