CDA


Nieuwe opzet Europese structuurfondsen
donderdag 6 oktober 2011
CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (Regionaal Beleid) steunt de nieuwe opzet van de Europese Commissie over de structuurfondsen over de periode 2014-2020. Dit zegt hij in eerste reactie na de bekendmaking van de plannen.

Lambert van Nistelrooij is namens het Europees Parlement onderhandelaar met de lidstaten over de uiteindelijke verordening die regelt hoe 376 miljard euro in de periode 2014 tot 2020 wordt verdeeld.

Van Nistelrooij: "In de oude structuurfondsen ontbrak de focus. Er was sprake van versnippering van gefinancierde projecten. Nu wordt er aangesloten bij de criteria van de EU 2020 strategie bedoeld om de EU slimmer, competitiever en groener te maken. Dus alleen plannen van de regio's die binnen deze doelstellingen vallen, worden goedgekeurd. Hierdoor wordt de effectiviteit van de structuurfondsen verhoogd. Daarnaast moeten lidstaten hun huishoudboekje op orde hebben; als dat niet zo is kunnen Europese fondsen worden ingehouden."

In de praktijk wordt het accent verlegd van het aanleggen van harde infrastructuur zoals vliegvelden, wegen, ecoducten en in Nederland fietspaden, naar het stimuleren van bv. kennis clusters zodat innovatie en onderzoek een boost krijgt. Hierdoor wordt economische groei gecreëerd. Dat is goed nieuws voor initiatieven als Medical Valley rond Leiden, Brainport rond Eindhoven en Foodvalley rondom Wageningen.

Van Nistelrooij: "Een andere 'revolutie' in Structuurfondsenland is dat meer wordt gewerkt met garanties. Op die manier wordt veel minder geld weggegeven als subsidie en kan veel meer geld worden gegenereerd, en kunnen ondernemers met goede voorstellen vooruit worden geholpen."

Van Nistelrooij is minder tevreden over de manier waarop er wordt samengewerkt tussen de fondsen. "Het moet veel gemakkelijker worden om te putten uit verschillende fondsen. Als we de kenniseconomie echt willen verankeren in Europa moeten de gelden voor onderzoek en innovatie slim ingezet worden. Ik denk daarbij aan intensieve samenwerking niet alleen in Nederland maar ook vooral met de nieuwe lidstaten. Daarover zal nog fors moeten worden onderhandeld met de Commissie" aldus Van Nistelrooij.

De nieuwe verordening zal in 2014 in werking treden. Naar verwachting zal in maart de plenaire behandeling starten.