ANWB test kwaliteit van taxi's in Europa
Den Haag, 6 oktober 2011
De ANWB heeft, samen met haar Europese zusterclubs, de kwaliteit van taxiritten getest bij een steekproef in 22 Europese steden. Mysterie-shoppers legden in elk van de steden tien ritten af: vijf overdag en vijf 's avonds. Tijdens de ritten, die in afstand varieerden, werden het serviceniveau van de chauffeurs, de kwaliteit van het voertuig en het toepassen van de juiste route beoordeeld.
Eén op de vier taxiritten (51 in totaal) haalde op basis van deze criteria een onvoldoende. De ANWB heeft de resultaten gedeeld met TCA in Amsterdam en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam, en geadviseerd waar mogelijk maatregelen te nemen.
Van de taxichauffeurs, die onder andere beoordeeld werden op representativiteit, behulpzaamheid, kennis van de stad en beheersing van de Engelse taal, haalde driekwart een onvoldoende. Bijna de helft van hen bleek niet of nauwelijks in het Engels te kunnen communiceren. Ook werd er omgereden en naar verkeerde bestemmingen koersgezet, werden verkeers- en snelheidsovertredingen begaan en werden passagiers te vroeg afgezet. Bij de gereden route werd bekeken of dit de goedkoopste route was. In ruim een derde van de gevallen werd een te lange route genomen. De kwaliteit van het voertuig bleek in de meeste gevallen te voldoen.
De stad die het beste uit de steekproef komt is Barcelona, slechtste is Ljubljana in Slovenië. Rotterdam scoorde een tiende plaats, terwijl Amsterdam als een van de hekkensluiters eindigde op een 19e plaats. In onze hoofdstad was communicatie in het Engels in de helft van de gevallen niet mogelijk en kon de klant in negen van de tien testritten geen vrije keus maken uit de taxi's bij de standplaats.
De aller-slechtste rit werd overdag in Rome verreden. De onwelriekende taxichauffeur verdwaalde twee keer en reed daardoor flink om. Daarnaast vroeg hij 69 euro voor de rit, terwijl zijn taximeter 'slechts' 62,90 euro aangaf. Met een rechtstreeks rit had de route niet meer dan 50 euro gekost. De kwaliteit van de taxi liet ook te wensen over.
De auto had geen airco, een luidruchtige motor en een gebroken raam, terwijl er verspreid door het voertuig gebruikte tissues lagen.
Aan de chauffeur is niet af te zien of een rit goed zal verlopen. De ANWB raadt haar leden aan zich vooraf goed te informeren. Dit kan bijvoorbeeld door:
- vooraf met een routeplanner het aantal kilometers van de route vast te stellen, zodat men de kosten van de rit ook zelf kan berekenen
- te informeren bij de taxichauffeur
- te informeren bij het hotel naar een betrouwbare taxidienst en de kosten van een rit
- te informeren naar de mogelijkheid om met een credit card te betalen
- erop te letten dat de taximeter wordt aangezet bij aanvang van de rit
De volledige testresultaten zijn terug te vinden op anwb.nl.
Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB